Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigt under fredagsmorgonen lämnade Tre Kronor VM i Tammerfors. Foto: SVT

Här lämnar Tre Kronor VM: ”Fortfarande jättetomt”

Uppdaterad
Publicerad

Regnet duggade över Tammerfors morgonen efter Tre Kronors VM-kollaps.

Tidigt under fredagen lämnade laget Finland.

– Det känns fortfarande jättetomt. Det kommer att ta ett tag att komma över det här, helt klart, säger Oliver Ekman-Larsson till SVT Sport.

Under torsdagen tappade Tre Kronor en 3-0-ledning i VM-kvartsfinalen mot Kanada och föll med 3-4 efter förlängning.

Tidigt i morse hoppade laget på bussen utanför spelarhotellet i Tammerfors. Vid 09-tiden i dag, svensk tid, flyger de hem.

Ishockey-VM

Lagkaptenen och NHL-stjärnan Oliver Ekman-Larsson beskriver kvällen som följde efter matchen:

– Man försöker tillbringa så mycket tid som möjligt tillsammans. Som jag sade i går har vi haft en kanongrupp här som haft fantastiskt roligt tillsammans. Man får inte glömma det.

Vad säger du som kapten till killarna?

– Man går mest runt och kramar om varandra och tackar alla för de här veckorna. ”Bra kämpat” och allt det där. Samtidigt är det en väldigt stor besvikelse i allas huvuden och kroppar. Det är inte så lätt i sådana situationer.

”Idrotten är brutal”

För Johan Garpenlöv blev gårdagens VM-kvartsfinal hans sista match som svensk förbundskapten.

Sista natten med gänget. Vad har du sagt till killarna?

– Vi pratade en stund efter matchen om själva turneringen där vi naturligtvis är besvikna. Samtidigt förlorar vi ingen match under ordinarie tid och vi vinner sex av åtta. Men idrotten är brutal, det gäller att vinna rätt matcher och det gjorde vi inte den här gången.

När din tid som förbundskapten summeras sätter många en fiaskostämpel. Hur känns det?

– Vad folk tycker och tänker och sätter för ord på min tid, det får alla göra, det bryr jag mig inte om. Jag vet att det inte har varit bra resultatmässigt. Punkt. Sedan har vi gjort massa andra saker den här tiden som man som tränare tar med sig. Vi har vunnit matcher och gjort bra saker, men till syvende och sist handlar det om att få något runt halsen, helst en guldmedalj, och det har vi inte fått.

Garpenlöv säger att han nu ska åka hem till familjen. Sedan ska han lämna tillbaka dator och bil ”och annat som tillhör förbundet”. Efter det väntar sommarlov.

– Det känns tungt nu, speciellt på det sättet jag lämnar in. Jag hade önskat att vi spelade om medaljerna i helgen. Det här kommer att vara tungt i några veckor framöver.

SE OCKSÅ: Storstjärnan William Nylander efter förlusten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet