Foto: SVT/Bildbyrån

Härenstam: ”Länge sedan en final var så här profilstark”

Uppdaterad
Publicerad

SM-final mellan Frölunda och Djurgården – för första gången någonsin. Vilka som vinner? Om det tvistar SVT:s hockeyprofiler Chris Härenstam, Marie Lehmann och Dusan Umicevic.

I torsdags blev Djurgården klart för SM-final, efter seger 4–1 borta mot Färjestad i den sjunde avgörande matchen. Finalmotståndaren Frölunda var klar sedan tidigare, laget städade bort Luleå under fem matcher.

Nu är det slutligen dags för final. Något reportern Dusan Umicevic, programledaren Marie Lehmann och kommentatorn Chris Härenstam ser fram emot.

– Djurgården vinner en tät serie, säger Umicevic.

– Inget lag har Frölundas bredd, kontrar Härenstam och får medhåll från Lehmann:

– Frölunda, och lagets viktigaste spelare, har vana att både spela viktiga matcher och att vinna dem. Djurgården har en imponerande resa bakom sig där finalplatsen är en bedrift i sig, vilket absolut skulle kunna tala för en skräll. Om det inte vore för den sista detaljen: Frölunda har hemmaplatsfavör och har inte förlorat hemma i Göteborg sedan slutet av januari (visserligen mot Djurgården. Med 6-1).

Härenstam lyfter fram bredden.

– Frölunda har en bredare trupp och dessutom en rad spelare som utvecklats rejält under slutspelet; Moverare, Mattsson och Grönlund för att nämna några.

Målvakterna Johan Mattsson (FHC) och Adam Reideborn (Dif) kommer också att spela en stor roll. Jämnt (slutspels)skägg där, enligt Chris Härenstam.

– Mattsson vinner till slut den matchen, tack vare att Frölundas backar är bättre än Djurgårdens.

”Underbar kamp”

När det gäller finalseriens profil är det dock inget snack.

– Dick Axelsson blir den stora snackisen, han kommer att vara domarnas och Roger Rönnbergs plågoande, säger Dusan Umicevic.

Chris Härenstam håller med:

– Ja jisses, vilken underbar kamp det blir mellan Joel Lundqvist och Dick Axelsson, två underbara tjurskallar som som betalar vilket pris som helst för att vinna.

– Länge sedan en final var så här profilstark.

Lehmann lyfter fram tränarkampen – Frölundas Roger Rönnberg och Djurgårdens Robert Ohlsson.

– Finalseriens snackis blir de båda tränarna. En gång för inte alls länge sedan jobbade de i samma bås. Det kommer att märkas under matcherna. Närbilderna. Ansiktsuttrycken. Gesterna.

När det gäller totala SM-titlar vinner Djurgården på knockout – 16 mot fyra. Djurgården har dock inte vunnit sedan 2001, Frölunda vann så sent som 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.