Luleå mot Brynäs kan bli ”tidernas final” enligt Chris Härenstam, som rankar finallagens styrkor och svagheter här.

Härenstam rankar finallagen i SDHL: ”Kan bli tidernas final”

Uppdaterad
Publicerad

Seriens bästa försvar mot världens bästa kedja.

Vinner Luleå ännu ett SM-guld eller kommer Brynäs ta klubbens första titel på damsidan?

– Det här kan bli tidernas final. Totalt öppet. 50-50 så det bara stänker om det, säger Chris Härenstam.

Hela finalserien sänds på SVT och här går kommentatorn på djupet och rankar SDHL:s två bästa lag.

MÅLVAKTER

Luleås Sara Grahn vinner målvaktskampen mot Brynäs Eveliina Suonpää.

Chris Härenstam: – Utan tvekan Sara Grahn före Evelina Suonpää. Rutinerade Grahn är 32 år och pålitligare än någonsin tidigare. Hon har sin näst bästa räddningsprocent i karriären den här säsongen. Suonpää är ingen dålig målvakt. Såg väldigt bra ut i tredje semifinalmatchen mot HV71 och har toppat formen. Men ojämnare.

BACKAR

”Luleå är rekordstarkt defensivt och har bättre bredd och topp än Brynäs.”

Härenstam: – Luleås defensiv har varit lagets största styrka den här säsongen och de har tangerat alla tideras rekord vad gäller insläppta mål. Luleås bredd och topp är bättre än Brynäs. Knapp fördel för Luleå totalt sett. Brynäs är lite bättre i powerplay och boxplay.

FORWARDS

”Här är skillnaden som störst mellan lagen. Klar fördel för Brynäs.”

Härenstam: – Det är så pass stor skillnad på forwardssidan mellan lagen till Brynäs fördel att det är totalt öppet i den här matchen. Brynäs förstatrio med Lara Stalder, Katerina Mrazova, Josefin Bouveng är series bästa. Just nu till och med kanske världens bästa. Luleå har tveksam form har ingen bra form på spetsspelarna, men försvarsmässigt ser det bra ut på forwardssidan.

KLIPP: Klapp-klapp-spel av Brynäs Stalder

SAMMANFATTNING

Härenstam: – För fem veckor sedan trodde jag på Luleå. Nu tror jag på Brynäs. Det kan mycket väl bli fem matcher. Man ska aldrig räkna ut Luleå. De har många vinnarskallar i laget och har spelat ihop länge – viktigt om det blir en tuff och grinig final. Många i Brynäs har aldrig varit i den här situationen. Det som kommer avgöra är vilket lag som får mest ut av sina nyckelspelare.

UTVALD SLUTSPELSSTATISTIK

  • Brynäs har tre spelare topp fyra i poängligan. 1) Bouveng 14 p (9+5), 2) Katerina Mrazova 11 p (4+7), 4) Lara Stalder 10 p (2+8). Bouveng gör mål på 47,37 procent av sina skott och snittar 2,8 poäng per match.
  • Luleås Sarah Grahn har bäst räddningsprocent på 95,10 och 0,83 insläppta per match. Suonpää är näst bäst på 92,86 och 1,39 insläppta per match.
  • Luleå har slutspelets poängfarligaste backar: Jenni Hiirikoski 6 p och Ronja Savolainen 5 p.

Så sänder SVT från SM-finalserien

Final 1: 25 mars 19.30 SVT2, 20.00 kanalbyte till SVT24

Final 2: 27 mars 15.15 SVT1

Final 3: 29 mars 19.30 SVT24

Ev final 4: 31 mars 19.30 SVT24

Ev final 5: 1 april 19.30 SVT2, 20:00 kanalbyte till SVT24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.