Från vänster: Kanadas Alexis Lafreniere, Sveriges Rasmus Sandin och USA:s Oliver Wahlstrom. Foto: Bildbyrån

Chris Härenstam listar: Största stjärnorna på JVM

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga ishockey-traditionen är här.

JVM spelas i år i Tjeckien.

SVT Sports kommentator Chris Härenstam, som är på plats vid JVM för 14:e gången, har tagit fram de fem största supertalangerna i turneringen, samt de fem största stjärnorna.

CHRIS FEM STÖRSTA STJÄRNOR I JVM  

Alexis Lafreniere, forward, Kanada

JVM i ishockey

Chris kommentar: 70 poäng på 32 matcher i  QMJHL. Han spås gå etta i draften i sommar. Det här är en allround-spelare. En poängspelare som kan kontrollera, dominera och avgöra matcher. Lafreniere har fantastiska händer och tar otroligt smarta beslut. Han jämförs med Connor McDavid. Alla kommer följa den här spelaren.

Rasmus Sandin, back, Sverige

Chris kommentar:  Sandin spelar i AHL i Toronto Marlies och han har spelat sex matcher I NHL den här säsongen. Han spelade JVM ifjol och var en dominant pjäs redan då. Rasmus är en bra tvåvägs-back och han kommer vara en attraktion på isen. Styrkan är hans snabba beslut, förstapass och avgörande passningar. Han kommer bli en toppback i NHL.

Justus Annunen, målvakt, Finland

Chris kommentar:  Han har spelat 13 matcher denna säsong i högsta serien, i Kärpät, som leder finska ligan. En räddningsprocent på 94,67. Han leder finska målvaktsligan överlägset och han har över 1 procent mer än tvåan. Insläppta mål per match i snitt är 1,23. Annunen är fraftad av Colorado i tredje rundan. Han är 193 centimeter långt, en stor målvakt som är snabb för sin storlek, Han täcker ytor bra och kommer sannolikt bli en världsmålvakt.

Oliver Wahlstrom, forward, USA (USA/Sverige)

Chris kommentar: Spelar i Bridgeport i AHL men har redan debuterat i NHL. Han kommer garanterat vara ordinarie nästa säsong i New York Islanders. En urstark poänggörare. Han har även dubbelt medborgarskap, USA och Sverige. Pappa Joakim spelade med Hanhals och AIK bland andra. Oliver har spelat nio matcher för Islanders den här säsongen. Han går oftast rakaste vägen. Han har ett stort självförtroende, en stor puckskicklighet och han är bra med puck. Han är snabbttänkt och skapar ytor för sig själv. Han var med i JVM ifjol och gjorde fyra poäng.

Quinten Byfield, forward Kanada

Chris kommentar: En stor målskytt (1,94 lång, 97 kilo). som spelar i Sudbury Wolves i Ontario Hockey League. Han har gjort 57 poäng på 30 matcher och lär gå tvåa i draften i sommar, efter ohotade ettan Lafreniere. Om båda är i samma formation är risken stor att många kommer få det jobbigt. Han är stor som ett hus för sin ålder. Han har gjort 22 mål på 30 matcher så här långt i OHL.

CHRIS FEM STÖRSTA SUPERTALANGERNA I JVM

Yaroslav Askarov, målvakt, Ryssland

Chris kommentar: 17 år gammal.. Han har spelat en match i KHL, SKA St Petersburg och  har en räddningsprocent på 92,2 procent. Han är 1,90 lång. En bra storlek för en målvakt. Han var med i J18 förra året och gjorde det bra. Han slog igenom tidigt och har spelat med ryska U17- och U18-landslagen. En målvakt som de flesta rankar som trea i draften i sommar.

Alexander Holtz, forward, Sverige.

Chris kommentar: Holtz har ett sjätte sinne att stå rätt och veta var pucken kommer hamna. Han är helt otrolig på den biten. Han var en stjärna i tv-pucken. I Djurgården i SHL har han gjort åtta poäng på 21 matcher, varav 5 mål. Jag hoppas han kommer få spela med…

... Lucas Raymond, forward, Sverige

Chris kommentar: Har en sak som sticker ut. Ett lugn. Han vågar hålla i pucken den extra lilla stunden. Han hittar passningar som är otroliga. På 16 matcher i år har han producerat 3+2. Men det är på grund av konkurrensen i Frölunda. Han ska spela i en leading line. Därför han han spelat med J20 i Superelit också, där han får vara dominant. Att se duon Holtz/Raymond är jag jättespänd på.

Aatu Räty, forward, Finland

Chris kommentar: Han har redan spelat tolv matcher för Kärpät som leder serien i Finland. En mångsidig forward med en ruggigt fin klubbteknik.Han är bra och snabb med klubban, nästan snabbare än de flesta är i sitt tänk. Lite som Lucky Luke som tänker snabbare än sin egen skugga Finländarna höjer Räty till skyarna.

Moritz Sider, back, Tyskland

Chris kommentar: En av de största talangerna tysk idrott har fått fram. Han var med i senior-VM i våras och gjorde ett par mål. Jag tror han kommer bli en stjärna i NHL. Han gick i första rundan och skrev på för Detroit. Just nu har han gjort 12 poäng på 28 matcher i AHL. Största styrkan är hans spelintelligens. Han är rörlig och snabb och bra defensivt. Han är också bra i både powerplay och boxplay. En tvåvägsback som kommer få otroligt mycket speltid. Kanske den som kommer få mest speltid av alla i hela JVM. 

Sverige har sin premiärmatch mot Finland 26/12 (Viasat). Den andra gruppspelsmatchen spelas mot Schweiz 28/12 och sänds i SVT2/Play.

ARKIV: Glädjefnatt när Zibanejad avgör JVM-finalen 2012 i sudden

Sveriges JVM-trupp

Sveriges JVM-trupp

Målvakter: Erik Portillo, Dubuque, Hugo Alnefelt, HV71, Jesper Eliasson, Almtuna (lån från Växjö).

Backar: Nils Lundkvist, Luleå, Adam Ginning, Vita Hästen (lån från Linköping), Philip Broberg, Skellefteå, Mattias Norlinder, Modo, Tobias Björnfot, Ontario Reign.

Forwards: Samuel Fagemo, Frölunda, Jacob Olofsson, Skellefteå, Oskar Bäck, Färjestad, Nils Höglander, Rögle, Nikola Pasic, Karlskoga, Jonatan Berggren, Skellefteå, Albin Eriksson, do, Karl Henriksson, Södertälje (lån från Frölunda), Linus Nässén, Timrå (lån från Frölunda), Alexander Holtz, Djurgården, Lucas Raymond, Frölunda, Linus Öberg, Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet