Foto: Bildbyrån

Hedman är sin generations mest kompletta spelare

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Slutspelets mest värdefulle spelare. Hur coolt är inte det? Bara två svenskar har lyckats med bedriften innan den långe.
Två mål ifrån att tangera tidernas främsta notering i Stanley Cup.
Sex poäng på sex matcher i finalserien.
Victor Hedman är sin generations mest kompletta spelare. Hans slutspel kan bäst beskrivas på följande sätt: Foppa-klass.

Dusan Umicevic

Reporter

Världens bäste back. Vi kan hädanefter referera till honom på så vis. Med det sagt, svensk ishockey är sannerligen bortskämt på den här positionen. Även om man aldrig kan få nog av backar i världsklass så är det en position där nationen står sig urstark. 

San José Sharks Erik Karlsson har dominerat ligan i flera år, Buffalos Rasmus Dahlin kommer att göra det. Om han inte redan gör det. Han blev för två år sedan den förste svenske backen att väljas som nummer 1 av Buffalo. Det året, 2018, valdes för övrigt fem svenska försvarare i den prestigefyllda 1:a rundan. Ett rekord och ett kvitto på att framtiden på den positionen är säkrad. 

I finalserien såg vi också en match i matchen mellan Hedman och Dallas backklippa John Klingberg. En annan svensk försvarare – som också styr det offensiva spelet för Dallas räkning tillsammans med finländaren Miro Heiskanen. 

Det finns många fler än nämnda exempel. Det vi ser här är det svenska backundret.

Ingen som behärskar alla tre zoner som Hedman

En backs främsta uppgift är att försvara. Att freda egna målet går däremot att göra på olika sätt. Alla spelare nämnda i denna text går att applicera på uttrycket: Anfall är bästa försvar. Ingen av nämnda spelare utför den uppgiften enligt arbetsbeskrivningen som Victor Hedman.

Han är det totala paketet. En två meters-koloss som har få övermän på sin position. Det jag mest imponeras av är hans förmåga att bära runt sin gigantiska kropp med en katts smidighet. 

Hans speluppfattning och förmåga att snabbt vända spelet med passningar till öppna anfallare blev nästan ett signum under finalserien. Det finns flashigare svenska backar än Hedman, det kan vi slå fast direkt, men det finns ingen som behärskar alla tre zonerna som han. Det finns ingen som är så komplett – i världen på sin position.

Ishockeyn har gått mot ett snabbare spel där mindre spelskickliga backar firat stora triumfer senaste åren och kommer så även att göra in i framtiden. Därför blir Hedman med sina mått unik.

En back av hans talangnivå, vald som andre spelare 2009 av Tampa Bay, förväntas också ta sin organisation till dessa höjder. Tro inget annat. Det var nära redan 2015 men då föll laget på målsnöret i finalserien.

Foppa-klass – större erkännande går inte att få

Bara två svenskar genom tiderna har i samma ålder som Hedman ansetts vara större begåvningar inför en NHL-draft. Nämnde Rasmus Dahlin och så Mats Sundin. De enda 1:orna i en NHL-draft. Förväntningarna har således varit därefter. Gigantiska. 

Det som blev hans 11:e säsong i NHL, denna märkliga höst präglad av covid 19, blev också säsongen då Hedmans namn till slut ristades in den gigantiska pokalen. 

Han blev också vald till slutspelets mest värdefulle spelare. De enda två svenskarna som blivit utsedda till slutspelets mest värdefulla spelare innan Hedman är Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg. Inte ens Peter Forsberg trots sin enorma dominans i flera slutspel, ja egentligen varje gång han över huvud taget satte sina skridskor på isen under sin storhetstid, lyckades vinna den prestigefyllda utmärkelsen.

Det sätter hans individuella bedrift i perspektiv. För kom ihåg, de spelare som vinner den här utmärkelsen är de spelare som är bäst när det gäller som mest. De är de bästa av de bästa. 

Foppa-klass, ja i det här avseendet till och med bättre. Ett större erkännande och betyg går inte att få i min bok.

KLIPP: Här får Hedman priset som MVP

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här får Hedman priset som MVP Foto: TT Nyhetsbyrån

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.