Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Victor Hedmans Tampa Bay Lightning är redo för NHL:s omstart.

Hedman inför Stanley Cup: ”Blir annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad
Ingen publik, testning varje dag, isolering och tv-spelsljud. Ett Stanley Cup-slutspel som kommer att sticka ut i historieböckerna är i antågande.
– Alla sitter i samma båt, konstaterar Tampa Bay-stjärnan Victor Hedman.

NHL gjorde i förra veckan tydligt att utan publik ska Stanley Cup-slutspelet bli ett evenemang optimerat för tv-tittarna.

Med inspelade hejaramsor, matchliknande bakgrundsljud från tv-spelsjätten EA Sports och flera kameravinklar än vad tv-produktionen normalt bjuder på är tanken att fansen ska bjudas på en späckad upplevelse hemma i soffan.

Det är inte mycket som kommer vara sig likt när världens bästa hockeylag äntligen ska få spela matcher igen efter nästan fem månaders uppehåll.

– Det blir en stor utmaning och det kommer bli annorlunda jämfört med hur det har varit tidigare. Men vi kommer gå ut på isen, göra vårt bästa och försöka vinna cupen, säger Victor Hedman i en presskonferens på videolänk.

24 lag – i stället för 16 – gör upp om den legendariska bucklan den här sommaren. De åtta sämsta i varje konferens gör upp i ett playoff till Stanley Cup. Matcherna spelas i bäst av fem och inleds på lördag, den 1 augusti.

Matcher redan i morgon

Samtidigt startar seedningskvalet till slutspelet där Victor Hedmans Tampa Bay ställs mot Philadelphia, Boston och Washington. Därefter får de veta vilket lag de ställs mot i kvartsfinalen.

Men innan allvaret börjar ska alla lag få chansen att värma upp i träningsmatcher utspridda tisdag–torsdag.

– Vi måste vara redo direkt från start när träningsmatcherna kommer i gång, säger Hedman, som på onsdag genrepar mot Florida med sitt Tampa.

Svensken, som häromveckan återigen nominerades till Norris Trophy (priset för grundseriens bästa back), är inte så säker på att hans lag kommer gynnas av den slutspelserfarenhet man fått på senare år, givet de annorlunda omständigheterna.

– Jag hoppas att det ska kunna hjälpa oss, men det är som en ny säsong. Det är ju över fyra månader sedan vi senast spelade.

Missar match

Hedman själv stannade dock hemma av ”personliga skäl” när resten av laget reste till Toronto under söndagen.

Hedman kommer under tiden att träna med lagets fystränare och de två kommer senare att resa tillsammans till Toronto där Tampa ska spela slutspelet.

”Victor kommer att vara tillgänglig för de tre seedningsmatcherna och kommer att få några dagars träning innan dem också”, säger Julien BriseBois enligt klubbens hemsida.

”Annorlunda format”

För egen del kommer 29-åringen, precis som övriga spelare i Edmonton och Toronto, tvingas vänja sig vid ett liv i en isolerad bubbla och daglig testning för covid-19. Hotellen (tre i Edmonton och två i Toronto) är avskilda från övriga allmänheten och över 200 vakter kommer ansvara för att spelarna inte kommer i kontakt med människor utanför de så kallade säkerhetszonerna.

– Alla är i samma båt och får förbereda sig på samma sätt inför det här slutspelet. Det är ett annorlunda format, men vi tävlar alla för samma sak. Att vinna pokalen, säger Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer