Hedman storspelade när Tampa Bay vann tredje raka

Det var upplagt för fest när Stanley Cup-finalserien äntligen kom till ishockeytokiga Montreal.

Men hemmalaget fick för tredje gången se sig besegrat (3-6) över de regerande mästarna Tampa Bay, med en storspelade Victor Hedman på isen.

–  Vi är oerhört nöjda med insatsen ikväll, men vet att vi inte vunnit någonting ännu, säger Hedman till Sportbladet.

Det var 28 år sedan en Stanley Cup-finalmatch senast spelades i Montreal. Det var således bäddat för folkfest när exalterade hemmafans flockades utanför arenan och på barerna för att heja fram sitt Montreal, när laget för tredje gången ställdes mot Tampa Bay.

Runt 3 500 lyckligt lottade släpptes in i arenan Bell Centre. När slutsignalen ljöd hade arenan dock lika gärna kunnat vara helt öde, så tyst var den när besvikna fans lommade ut. För trots hemmapublik misslyckades Montreal med att rå på Tampas benhårda försvar.

Efter att ha varit underdog i hela Stanley Cup-slutspelet – bland annat vände Montreal ett 1-3-underläge i matcher mot favoriten Toronto i den första slutspelsomgången – är överraskningslaget i rejäl knipa.

”Roligt att få sätta en puck”

Efter två raka bortaförluster hoppades Montreal att turen skulle vända på hemmaplan. Men inte ens två minuter hade passerat innan Tampas Jan Rutta sätte 1-0, bland annat framspelad av svenske stjärnbacken Victor Hedman. Dryga 90 sekunder senare satte Hedman själv ett hårt skott mellan benen på Montreals målvakt Carey Price och det stod 2-0 innan inom loppet av 3,5 minuter.

– Jag vet inte om det var min bästa insats, man tänker inte på det viset i det här läget. Man går bara ut och kör så hårt det går och försöker hjälpa laget så mycket man kan, säger Hedman till Sportbladet.

– Men det var roligt att få sätta en puck.

Halvvägs in i den första perioden reducerade Montreal och hemmapubliken hade kunnat lyfta taket av glädje. Men hoppet om ännu en storslagen vändning grusades snart.

En vinst från att försvara titeln

De två efterföljande perioderna följde samma mönster som den första: två mål av Tampa Bay och ett av Montreal. Slutresultatet skrev 6-3, där Tampas satte sitt sista mål i Montreals tomma målbur i slutminuterna.

– Vi är oerhört nöjda med insatsen ikväll, men vet att vi inte vunnit någonting ännu. Det är en seger kvar att bärga, säger Hedman.

Tampa Bay leder därmed finalserien med 3-0 i bäst av sju matcher och är endast en vinst från att försvara fjolårets Stanley Cup-seger.

Lagen möts igen i en potentiellt avgörande match i Montreal, natten mot tisdag, svensk tid.

KLIPP: Tampa kopplar greppet om Lord Stanley (1 juli 2021)