Henrik Lundqvist: ”Rangers ville gå vidare – men jag var inte klar”

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen var att avsluta NHL-karriären där allt började – i New York Rangers.

I stället blev Henrik Lundqvist borttvingad och nu berättar 38-åringen exklusivt för SVT Sport om processen.

– När Rangers sa att de ville gå vidare kände jag ”men jag vill spela mer”, jag vill vinna, säger han.

För knappt två veckor sedan blev den svenske målvaktsstjärnan utköpt från sitt kontrakt med klubben han representerat i 15 säsonger, New York Rangers.

Nu går flyttlasset till divisionsrivalen Washington Capitals där han kommer att konkurrera om förstaspaden med ryske 23-åringen Ilja Samsonov.

– De har en ung målvakt i Samsonov som var väldigt bra sin första säsong. En del av min roll blir att supporta och hjälpa honom, men egentligen spelar det ingen roll om han är gammal eller ung, som målvakter måste man samarbeta med varandra. Men jag åker dit för att jag vill spela och jag vill vinna. Det är målsättningen, säger Lundqvist i en exklusiv intervju med SVT Sports Marie Lehmann.

– Jag är otroligt tacksam för allt de gett mig under 15 år i New York, men jag gillar hockey och kände att jag inte var klar. När de sa att de ville gå vidare kände jag ”men jag vill spela mer”. Jag vill kämpa, jag vill försöka vinna. Då måste man försöka se sig själv i ett annat lags tröja, fortsätter han.

”Det är ett sorgearbete”

Lundqvist – ofta kallad ”Kung Henrik” i New York – har i många år varit tydlig med att han ville avsluta karriären i Rangers där han blivit en publikfavorit och klubbikon.

Så blir inte fallet.

På frågan hur han klarade av att släppa den drömmen och gå vidare svarar han:

– Det tog några månader i våras kan jag säga. Det var otroligt tufft, det ska jag inte sticka under stol med. Det var en period där jag fick jobba med mina tankar. Det påminner om att tappa en familjemedlem eller en nära vän, det blir ett sorgearbete. Så var det faktiskt för mig, ett sorgearbete, säger Lundqvist och fortsätter:

– Det är olika steg man går igenom men till slut hamnade jag i en fas av tacksamhet och kände bara ”tack för allt”. Då kunde jag också slappna av och se framåt. Men det tog tid.

KLIPP: Längre intervju med Henrik Lundqvist

LISTA: Fem läckra räddningar av Lundqvist i Rangers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.