Foto: Bildbyrån

Höjdpunkterna från ”Henkes” karriär

Uppdaterad
Publicerad

39-årige Henrik Lundqvist lägger skridskorna på hyllan. Det efter en lång karriär, med bland annat 15 säsonger i NHL, och en rad mästerskap i Tre Kronor-tröjan. SVT Sport listar här höjdpunkterna från Lundqvists tid som målvakt.

Rookiesäsongen

Säsongen 2005/06 kom Henrik Lundqvist först in som andrafiol, men efter en skada på förstemålvakten Kevin Weekes fick svensken chansen att briljera. Och som han tog den. Burväktaren stod för förstklassiga insatser och blev till slut omöjlig att peta. Prestationerna gick få obemärkt förbi och efter säsongen röstades han fram som NHL:s tredje bästa målvakt. Om det var allt för den säsongen? Nej, Lundqvist var inte nöjd där. Han blev dessutom hjälte när Sverige tog hem OS-guldet 2006.

Insatserna i Stanley Cupfinalen 2014

Enastående var ordet. New York Rangers förlorade visserligen Stanley Cupfinalen på förlängning – men svensken var anledningen till att det överhuvudtaget blev spännande. Han bjöd på räddningar av högsta rang och det var i mångt och mycket Lundqvist i ensam gestalt mot hela La Kings. Dessvärre fick han inte lyfte trofén den gången – dock är han för evigt ihågkommen för insatsen.

Vezina Trophy 2012

Det årliga priset, som tilldelas NHL:s bästa målvakt, gavs ut för första gången efter säsongen 1926/27. Och bara två svenskar har lyckats kamma hem trofén. En av dem: Henrik Lundqvist. Betydelsen för New York Rangers var efter säsongen 2011/12 odiskutabel och efter att ha nominerats till Vezina Trophy 2006, 2007 och 2008 fick han äntligen lyfta bucklan. Året därpå blev han dessutom nominerad igen.

OS-silvret 2014

Efter en tidig bjudning i semifinalen mot Finland växlade Henrik Lundqvist upp. Han spikade igen och var en bidragande orsak till att Sverige tog sig till final. Det räckte, precis som i Stanley Cupfinalen, inte hela vägen på de olympiska spelen, men Lundqvist spelade möjligen sin bästa ishockey någonsin just där och då.

VM-guldet 2017

Guldhjälte – med brodern vid sin sida. Sverige tog sig hela vägen till final på VM och avgörandet blev en riktig rysare. Matchen gick till straffar och där spikade Henrik Lundqvist igen totalt. Den då 35-årige målvakten räddade samtliga straffar. Efteråt var han rörd med guldmedaljen runt halsen. Ett guld som han hade bärgat med sin bror, Joel, vid sin sida. ”Henke” har senare sagt att: ”Det räckte med att bara titta på varandra”, om glädjen med tvillingbrodern.

ARKIV: Se Henrik Lundqvists galna räddning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.