Henrik Lundqvist: ”Väldigt många frågetecken”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket är fortfarande oklart inför NHL:s slutspel den här säsongen, och många har väntat in i det sista med att åka över till Nordamerika. Henrik Lundqvist reser tillbaka idag. Han lämnade New York i mars, efter att ha fått mindre speltid än något annat år i NHL.

– Ja, hur går man in i det här, säger han och tystnar. 

– Man har inte trott på att det kommer att ske, att man ska åka tillbaka och spela mitt i sommaren. Men det verkar ju som att det blir så nu, säger Lundqvist.

Tillsammans med ett gäng andra NHL, KHL och SHL-spelare har han kört på is i två månader nu. Det har varit läger och annat i Slottsskogen i Göteborg, där vi träffar honom före avresan tillbaka till USA.

Oklar framtid

Det enda NHL-spelarna egentligen vet säkert är att de måste vara på plats den 10e juli när lagens träningscamper startar.

– I så många år har man haft en ganska tydlig plan för hur saker och ting ska ske, vad som kommer hända framöver. Men jag tror att det just nu är väldigt många frågetecken, säger Lundqvist.

– Corona-situationen gör att vår situation som hockeyspelare kan komma att förändras ganska mycket.

Henrik Lundqvist värmer upp, byter om, snörar på sig målvaktsskridskorna och trär på skridskoskydden i ett litet omklädningsrum i Frölundaborg. Nyckeln låg gömd ovanför dörren på ett rör och de få duscharna som får plats har kirurghandskeblå duschdraperier i plast. Han fyller på sin vattenflaska i den ena duschen.

Miljön är så långt ifrån ett omklädningsrum i NHL du kan komma. Och samtidigt så nära grunden i den svenska idrotten.

Skridskoskydden har hjul

– När man är hemma på sommaren byter vi ofta om här och så får man gå över på asfalten. Och jag har ganska vassa skridskor så jag går igenom skridskoskydden på några dagar och då blir det att skenorna förstörs. Så såg jag några killar som hade de här rullskydden och tänkte ”får jag testa”. De är smidiga får man ändå säga, säger Lundqvist.

Han rullar i full utrustning mot träningen den här morgonen. Hittar nya vägar. Mot en framtid som är oviss.

Efter slutspelet har Henrik Lundqvist ett år kvar på sitt långa kontrakt med New York Rangers. Efter att ha haft positionen som självklar förstemålvakt under i det närmaste hela sin NHL-karriär, var han i våras inte ens alltid ombytt till match.

– Min egen situation med Rangers efter 15 år är ju en situation man får ta tag i efter det här slutspelet. Se lite hur de tänker och...

Tankepausen blir lång. 

– Med det följer också väldigt mycket frågor om min framtid och ja...allt runt omkring. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.