Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hilda Svensson hyllas efter VM-debuten – se hennes mål i spelaren Foto: Bildbyrån

Hilda Svensson hyllas stort efter VM-debuten: ”Wow”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog tio sekunder – sen hade Hilda Svensson, 16, gjort mål i sin VM-debut.

Och sedan gjorde hon ett till av bara farten.

– Det var jättekul, man har väntat på den här matchen väldigt länge, säger Svensson till SVT Sport.

Hilda Svenssons succésäsong fortsätter. Efter VM-silvret med U18-landslaget i januari har hon fått chansen med Damkronorna och man kan lugnt säga att hon tagit den. Det blev två mål under Euro Hockey Tour i februari och i VM-genrepet mot Schweiz för fyra dagar sen gjorde hon matchens enda mål.

I dagens VM-premiär mot Tyskland fortsatte hon på den inslagna vägen.

Damkronorna

Faktum är att det bara tog tio sekunder innan hon målat i sin mästerskapsdebut efter att ha snappat upp en dålig passning från en Schweiz-försvarare och skickat pucken i mål.

– Jag försöker bara ligga emellan och sen slår hon den på mitt blad, så det är bara att ta den och skjuta, säger Svensson till SVT Sport efter den första perioden som slutade 1–1.

”Oj, vad hon är bra”

Sverige var stora favoriter på förhand, men det var Tyskland som förde spelet i den första perioden, mycket tack vare tre powerplaytillfällen, och i början av den andra lyckades de göra både 2–1 och 3–1 innan det var dags för Svensson att kliva fram igen.

Den här gången hittade hon nättaket med ett välplacerat handledsskott.

– Oj, vad hon är bra. Hon är yngst i laget tillsammans med Ebba Hedqvist och det är återigen hon som visar vägen, hon skjuter högt upp och som hon gör det. Hilda Svensson, wow! säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

”De var lite mer desperata”

Men närmare än så kom aldrig Damkronorna, trots att de var stora favoriter på förhand, och till slut förlorade de matchen med 6–2.

– Jag är väl ändå ganska nöjd med min insats, det är ju min första match i ett senior-VM. De var lite mer desperata än oss och ville få in pucken. Vi hade behövt komma in lite mer framför deras mål och vinna de lösa puckarna, säger Svensson.

Klipp: Tyskland krossade Sverige i VM-premiären

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige föll i VM-premiären mot Tyskland Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet