Slagsmål i NHL blir allt mer ovanligt. Foto: Bildbyrån

Historiskt få slagsmål i NHL

Uppdaterad
Publicerad

Slagsmål i NHL blir allt mer sällsynt.
Den gångna säsongen innehöll historiskt få fajter.
– Jag tror det här är det nya normala, säger den förre slagskämpen Daniel Carcillo till ESPN.

Det fanns en tid när spelare som Tie Domi, Donald Brashear, Georges Laraque och Daniel Carcillo åkte runt på rinkarna i NHL och kastade handskarna till höger och vänster.

Men slagsmål håller på att bli allt mer sällsynt i världens bästa hockeyliga.

ESPN kan i dag redovisa statistik för hur det såg ut säsongen 2018/2019. Och det visar sig att det är historiskt låga siffror.

Historiskt få slagsmål

På 1 271 grundseriematcher registrerades 224 fajter där minst en spelare blev utvisad för slagsmål, ett snitt på 0.18 per match. Säsongen innan var det 280 stycken. Antalet slagsmål har minskat varje säsong sedan 2008-2009. Då var siffran uppe på 734 slagsmål. 

Det här är första säsongen någonsin i NHL:s historia, med 82 grundseriematcher, där det var slagsmål i färre än 200 matcher.

– Jag tror det här är det nya normala, säger den förre slagskämpen Daniel Carcillo, som numera är en stark röst i kampen för spelarnas säkerhet i ligan, till ESPN.

En del i förklaringen till minskningen är den nya hockeyn som spelas, som kräver fyra kedjor där alla bidrar med produktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer