Stephan Guiance Foto: Bildbyrån

Hockey­allsvenskan: ”Vi har önskat en ytterligare kvalplats”

Uppdaterad
Publicerad

I dag klubbades det nya serieförslaget igenom för SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan. I det nya beslutet så finns det en direktplats för hockeyallsvenskan upp till SHL, men ligan hade gärna sett mer.
– Vi har blivit besvikna på den delen att vi inte fick möjlighet till ytterligare ett lag, säger hockeyallsvenskans VD Stephan Guiance till SVT sport.

I det nuvarande systemet så kan två lag gå upp till SHL varje år, men det är först efter att ha kvalat mot ett SHL-lag. Sedan systemet med en serie i bäst av sju mellan ett lag från hockeyallsvenskan och SHL började, har sex av tio serier slutat med att laget från hockeyallsvenskan tagit steget upp i SHL. Så sent som i vår så var det två lag, Oskarshamn och Leksand, som tog steget upp.

Nu ska systemet ändras från och med 2020/2021, och istället för två potentiella platser så blir det en garanterad.

– Vi är positiva till att det nu sker en direktuppflyttning, att det är direktrörelse mellan ligorna. Däremot har vi önskat en ytterligare kvalplats. Och bakgrunden till det är att vi av egen kraft de senaste tio åren har förmått att leverera ett lag per säsong till SHL, säger Stephan Guiance till SVT sport.

– Vår beräknelsegrund för att driva på för att få en förändring har ju varit att öka rörligheten mellan ligorna, inte cementera rörligheten.

Inte helt nöjd

Trots att Guiance inte är helt nöjd, förstår han ändå att det är en fråga om att göra så många parter som helst nöjda och att det är olika önskemål från olika ligor. Och han säger också att han tycker att hockeyallsvenskan blivit hörda.

– Ja absolut. Det har ju varit en process där alla tre ligor har fått vara med. Både på vad man kallar expertnivå, men även på referensnivå, där man har fört de här dialogerna. Och alla har fått lämna in remissvar, absolut. Så vi har blivit hörda. Det vi kan ha haft lite synpunkter på det är transparensen och att remissvaren inte varit möjliga att läsa. Så det har varit väldigt svårt att se på vilket underlag styrelsen har fattat sitt beslut. Men själva processen, det går inte att klaga på den. Den är väldigt rak på det sättet, säger han.

Större att gå upp än att vinna SM-guld

Nu blir det en helt ny värld för Guiance och hockeyallsvenskan när serierna mellan lag från SHL och hockeyallsvenskan gör upp om en plats i SHL. I de serierna så har det varit stort intresse från fans, och det är något som kommer att saknas säger Guiance.

– Det är klart att det är bekymmersamt för oss, det är det vi ska titta på. Dels med seriestruktur med relevanta streck men också en slutspelsmodell så att vi kan behålla något av det. Vi vet att de här matcherna ha betytt så mycket för våra lag. Jag skulle vilja säga att det är en större vinst att gå från hockeyallsvenskan till SHL än att vinna SM-guld, premien blir så mycket större.

Det stora intresset som kommit av serier mellan lag från SHL och hockeyallsvenskan är något som nu måste komma från någon annanstans. Men där är det inte helt klart hur hockeyallsvenskan ska lyckas med det än.

– Därför är det klart att hos supportrar, media och hos klubbarna så har det varit en enorm anspänning och hype kring de här matcherna. Jag har inte svaret exakt på hur vi ska hantera det, utan det får vi börja jobba med nu.

SHL:
Fortsatt 14 lag med 52 matcher i grundserien, där de sex bästa lagen går till kvartsfinal och lag 7-10 spelar play-in.
Lag 13-14 kommer spela play-out i bäst av sju matcher där förloraren degraderas direkt till hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan:
Fortsatt 14 lag med 52 matcher i grundserien. Slutspelet har samma modell som SHL där vinnaren är direktkvalificerad till SHL.
Lag 13-14 kommer spela play-out i bäst av sju matcher där förloraren degraderas direkt till hockeyettan.

Hockeyettan:
36 lag indelade i tre geografiska serier (norr-, mitt- och sydettan) med tolv lag i varje. 22 matcher i grundserien där lag 1-4 går till ”superettan” och lag 5-12 till geografiskt indelade fortsättningsserier.
”Superettan” spelas med play-in följt av kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren direktkvalificerad till hockeyallsvenskan.
Lag 7-8 i de tre fortsättningsserierna spelar ”play-out” i bäst av fem matcher där förloraren degraderas direkt till serien under.

Förslaget innebär att maximalt ett lag kan åka ur SHL och Hockeyallsvenskan under en och samma säsong, vilket i sin tur betyder att endast ett lag kan gå upp i SHL och Hockeyallsvenskan under samma säsong.

Det innebär också att man minskar antalet lag i Hockeyettan från dagens 47 till 36.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer