Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelles tankar om kvalsystemet. Foto: Bildbyrån

Hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelle: ”Härligt när vi omnämns som vinnare”

Uppdaterad
Publicerad

SHL:s ordförande Roger Ekström kallar hockeyallsvenskan för den stora vinnaren efter att kvalsystemet gjordes om för tre säsonger redan. Nu svarar andraligan på uttalandet.

– Det är härligt när vi omnämns som vinnare. Det är härligt att få den typen av beröm från SHL, säger vd Gabriel Monidelle till SVT Sport.

I tre säsonger har lag 13 och 14 i SHL gjort upp i ett negativt kval om vilket lag som åker ur högstaserien. Samtidigt har laget som vunnit det hockeyallsvenska slutspelet gått upp.

Det kvalsystemet utvärderar bägge serierna just nu – men då SHL samtidigt ser över antalet lag så är det inget som hockeyallsvenskan bryr sig om.

– Det vi fokuserar på är den fråga som ligger på bordet och det är att nuvarande kvalmekanism ska utvärderas. Den klubbades 2019 på förbundsmötet och vi har haft den i tre säsonger.

”Kanske inte alltid tycker lika”

Kommer ni att utvärdera kvalet tillsammans med SHL?

– Den kommer vi nog göra själva. Sedan har vi ett gott samtalsklimat i svensk hockey. Vi kanske inte alltid tycker lika, men vi kan prata väldigt bra om saker. Det är väldigt gynnsamt för alla.

Från SHL:s sida menar man att den senaste kvalförändringen har gynnat hockeyallsvenskan.

– Hockeyallsvenskan skulle jag säga att är den stora vinnaren. De har fått en tydlighet. Det är lätt att förstå och det är copy-paste på hur SHL:s slutspelsträd ser ut, säger Ekström.

”Härligt att få beröm”

Monidelle håller med om att tydligheten är en stor fördel med det nuvarande kvalsystemet och gillar orden från SHL-basen.

– Det är härligt när vi omnämns som vinnare. Det är alltid kul. Det är härligt att få den typen av beröm från SHL.

Finns det något som är dåligt med den nuvarande kvalmekanismen?

– Om man lyssnar med klubbar så är det väl alltid så att man vill ha en större möjlighet att gå upp och svårare att åka ur. Om man bara tittar krasst på de olika så har vi i dagsläget en klubb som garanterat går upp, medan det tidigare var två klubbar som kunde gå upp. Det är de två sidorna som klubbarna får ta ställning till, säger Monidelle.

Så går en SHL-förändring till

Just nu utvärderar både SHL och Hockeyallsvenskan det kvalsystem som har använts i tre säsonger. Det innebär att de två lagen som slutar sist och näst sist i SHL:s grundserie kvalar mot varandra och det som förlorar åker ur. Det lag som vinner det hockeyallsvenska slutspelet går upp.

SHL har samtidigt, på uppmaning från en del av klubbarna i serien, börjat utvärdera antalet lag i serien.

Både SHL och Hockeyallsvenskan kan var för sig, eller gemensamt, komma fram till förslag. Det är sedan Svenska ishockeyförbundet som fattar det slutgiltiga beslutet.

Om en förändring ska ske kan det beslutet fattas på förbundsmötet 2025 och i så fall implementeras från säsongen 2026/2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.