Hockeyprofilen minns svenska VM-guldet: ”Jag blir lite tårögd”

Uppdaterad
Publicerad

Guldkavajen är på när förre lagkaptenen Bengt-Åke Gustafsson på nytt ser bilderna från Tre Kronors VM-guld i Wien 1987.

– Jag blir lite tårögd. Det var otroligt, det vi gjorde, säger han i premiären av nya SVT-programmet Sommaröppet med Yvette Hermundstad.

Sex sensommarkvällar möter programledaren Yvette Hermundstad huvudrollsinnehavarna i tolv utvalda sportklassiker, i ett program från SVT Sport med namnet Sommaröppet.

Först ut på måndag, den 27 juli, är en djupdykning i minnena efter Tre Kronors VM-guld i Wien 1987 och Kajsa Bergqvists höjdhoppstriumf vid friidrotts-VM i Helsingfors 2005.

Ishockey-VM

Det är många som minns Tre Kronors ständiga jakt på omöjliga Sovjet, för mer än 30 år sedan. Att Sverige blev utklassat och förnedrat var inte ovanligt. Men efter 50 raka förluster vann Sverige den sista träningsmatchen före VM i Wien, i april 1987. Sovjet besegrades med 2-1 på Hovet – och hoppet tändes.

När lagen på nytt möttes i VM-turneringens slutspel krävdes bara en poäng för att Sverige skulle ha chansen att bli världsmästare för första gången på 25 år.

Ett numera klassiskt mål, med bara 81 sekunder kvar att spela, gav 2-2. Tomas Sandström kvitterade i nästan tom kasse, efter ett svensk drömanfall.

– Har ni varit med om maken! utbrast kommentatorn Arne Hegerfors.

I Sommaröppets studio ser Bengt-Åke Gustafsson, Jonas Bergqvist och Håkan Södergren tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet