Foto: SVT

Hon är tränaren bakom Luleås stjärnmålvakter

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Wallstedt, 18, är en av SHL:s hetaste målvakter just nu.

Luleå har radat upp unga toppmålvakter de senaste åren – och bakom framgångarna finns mångårige juniortränaren Linda Blomquist. Hon har byggt upp en målvaktsutbildning med fokus på individuell utveckling – såväl på som utanför isen.

– Målvaktsspel är så mycket mer än bara teknik, konstaterar Blomquist.

Jesper Wallstedt är supertalangen som i somras blev den första svenska målvakten att väljas i förstarundan av en NHL-draft. Han har också rekordet som den yngste målvakten att få speltid i SHL. Ett rekord han tog över från en annan före detta Luleåkeeper: Filip Gustavsson, numera Ottawa Senators.

Luleå har en lång och framgångsrik tradition på målvaktsidan och många har fått chansen redan som juniorer.

– Vi var först med att satsa på målvaktstränare på juniorsidan när vi heltidsanställde Linda. Det har gjort att vi har byggt upp en verksamhet med Linda och Gusten (Törnqvist, herrlagets målvaktstränare) som har en idé om hur man ska forma målvakterna, säger Stefan Nilsson, general manager i Luleå hockey.

”Allt handlar inte om hockey”

Blomquist, som är utbildad lärare, har skapat en målvaktsutbildning som bygger på individuell utveckling och med stort fokus på detajer. Men hon pekar också på vikten av att se helheten. Där ryms såväl yoga som gymnastik och situationen utanför isen.

– Målvaktsspel är så mycket mer än bara teknik. Det är mycket hur man mår som människa. Jag har möjlighet att lära känna målvakterna väl och vi pratar mycket, säger Linda Blomquist som gör sin tolfte säsong som tränare för juniorerna och hockeygymnasiet.

– Det är viktigt när man är junior, att tränarna har det fokuset. Att allt inte handlar om hockeyn, utan också om välmående och vem man är som människa, säger Jesper Wallstedt, som flyttade till Luleå för att gå hockeygymnasiet.

Se hela inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.