Hon förändrade hockeyvärlden på 14 sekunder: ”Visade styrka”

Uppdaterad
Publicerad

På 14 sekunder förändrade USA:s VM-kapten Kendall Coyne Schofield synen på damspelare när hon utmanade världens bästa spelare Connor McDavid i snabbhet på NHL:s All Star Weekend.
Och ja, på 14 sekunder förändrade hon hockeyvärlden.
– Jag tycker att jag visade vilken styrka vi har. Att vi kan tävla mot män och mäta oss med män i många avseenden, säger stjärnan till SVT Sport.

Hon chockade en hel hockeyvärld när hon utmanade världens bästa och snabbaste ishockeyspelare Connor McDavid. 

Kendall Coyne Schofield blev den första kvinnan att tävla i NHL:s skicklighets-tävling. En chans hon tilldelats efter att Colorados superstjärna Nathan MacKinnon tvingats tacka nej på grund av skada. 

Och som hon tog den.

– Jag visste att jag bara hade en chans att visa vad vi är gjorda av. Jag ville visa världen att kvinnor hör hemma i den här hockey-världen och jag lyckades. 

Hon blev inte sist bland sju utvalda spelare i en tävling skräddarsydd för deras styrka. De snabbaste spelarna i världen och hon kunde besegra Arizonas Clayton Keller. 

– Det var häftigt. Men tänk om jag slagit McDavid, det hade varit häftigt.

Tänk att 14 sekunder kan förändra så mycket. Ett av de häftigaste erkännandena efter NHL-cirkusen var alla glada tillrop hon fick från fans och föräldrar.

– Att få höra att deras söner pratar om att kunna åka skridskor som jag... Det hände aldrig förut säger en rörd Coyne Schofield. 

Men hur får det dig att känna när dessa 14 sekunder kunde göra så mycket större skillnaden för damhockeyn än vad dina 5 VM och 1 OS-guld gjort?

– Det säger en del om vilken business NHL är. Det är därför som vi måste stärka NWHL, damernas motsvarighet till NHL red anm. Vi har en sån enorm potential och en grym produkt som jag hoppas alla fått upp ögonen för nu. Vi förtjänar den här respekten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer