Lilja i samband med tingsrättens dom. Foto: TT.

Hovrätten fastställer Liljas misshandelsdom

Uppdaterad
Publicerad

Även hovrätten dömer Linköpingsstjärnan Jakob Lilja för misshandel efter en crosschecking under en ishockeymatch 2015.  Därmed fastställs tingsrättens dom från i våras. 

Hovrätten anser Liljas crosschecking ”strider tveklöst mot ishockeyns regelverk” och att angreppet på Malmöbacken Jens Olsson ”går utöver vad denne kan anses ha samtyckt till genom sitt deltagande i spelet”.

Det var i ett allsvenskt möte med Malmö i mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Lilja, nu i Linköping, med en dubbelhandsfattning satte klubban i nacken på backen Jens Olsson.

Fick sex matcher av hockeyförbundet

Dagens besked innebär att den villkorliga domen med 40 dagsböter á 650 kronor gäller.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd dömde Lilja till sex matchers avstängning och böter.

Jens Olsson anser att förbundets avstängning räckte som straff för crosscheckingen.

– Det är en utomordentligt välformulerad dom. Den är en bekräftelse på det som vi har pysslat med det här i 30 år har sagt, säger riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten som också är Svenska fotbollförbundets chefsjurist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.