HV besegrade Luleå inför publik – nu stängs fansen ute

HV71 besegrade Luleå med 3-2 i den första finalmatchen.

Kaitlyn Tougas blev matchvinnare efter stor dramatik.

Nu väntar finalmatcher utan publik för lagen.

HV71 behövde inte mer än 27 sekunder på sig i den första perioden för att sätta sig i förarsätet i den första SM-finalen borta mot Luleå.

Det var nämligen så många sekunder det tog för Hanna Olsson, 15.24 in i förstaperioden, och Anna Borgqvist, 15.51, att gå upp till en 2-0-ledning.

Hemmalaget kom närmare i mittperioden när Petra Nieminen reducerade i den andra perioden.

Matcher utan publik

Med 6.30 kvar av matchen satte Kaitlyn Tougas 3-1 i boxplay, när norrbottningarna jagade kvittering. Kanadensiskan vallade pucken förbi målvakten Sara Grahn via Jenni Hiirikoski.

Emma Nordin gav sedan finalen ytterligare nerv när hon satte 2-3 med några minuter kvar. Men närmare än så kom inte Luleå. HV höll undan och vann.

– Det är skönt att ta första matchen. Det var en annan atmosfär här än vad vi är vana vid. Det är så här vi vill ha det inom damhockeyn. Nu tar vi med oss segern till nästa match, säger matchhjälten Tougas till SVT Sport.

På fredag väntar finalmatch två i Jönköping. Ett möte som kommer spelas inför tomma läktare, då regeringen tills vidare förbjudit allmänna evenemang på över 500 personer. Matchserien spelas i bäst av fem.