Johanna Fällman ser framemot ödesmatchen mot Japan. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Inför ödesmatchen: ”Man måste älska utmaningen”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna står inför ruinens brant och kollar ut över avgrunden. Förlust mot Japan imorgon betyder historiskt fiasko och degradering till B-VM.

– Ja, eller så vinner vi och spelar kvartsfinal, säger Johanna Fällman, Luleås backklippa och profil. 

Sverige har sedan 1990 då VM för damer började spelas tillhört den högsta divisionen. Tillhört A-VM. Imorgon, vid förlust mot Japan kan det ändras. Då är årets upplaga av Damkronorna den sämsta genom alla tider. Vid förlust degraderas Sverige för första gången till B-VM.

Som om Japan inte vore nog att hantera så tvingas Damkronorna nu skå ifrån sig de hjärnspöken som påminner laget om den bistra verkligheten.

Ishockey-VM

– Klart att vi förstår allvaret i detta. Men vi har en grym gruppkänsla och sammanhållning och vi ska greja det här, säger Olivia Carlsson, till vardags i Modo.

Hittills i VM har mycket hackat. Lagets effektivitet har lyfts fram som ett problem, dessutom är man sämst i hela turneringen i numerärt överläge.

– Vi har ändå skapat mycket chanser där. Jag tror på tålamod så kommer det att bli bra även där.

Förstår man allvaret i vad som väntar här?

– Klart man gör och klart man är lite nervös men samtidigt så känner jag att jag spelar som bäst under press, säger Hanna Olsson.

Johanna Fällman får sista ordet.

– Det är klart att läget är prekärt men man måste älska utmaningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet