Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det återstår att se om det blir Kanada eller Tre Kronor som får jubla över en semifinalplats. Foto: TT/Bildbyrån

Tre Kronor redo för Kanada: ”Lika bra att ta dem direkt”

Uppdaterad
Publicerad

En VM-kvartsfinal mot regerande världsmästaren Kanada väntar.

Men Tre Kronor är redo.

– Man måste slå alla lag om man ska gå hela vägen så det är lika bra att ta dem direkt, säger Erik Gustafsson till SVT Sport.

Tre Kronor vann sex av sju matcher i gruppspelet och tog 18 av 21 möjliga poäng.

”Belöningen” blev att få möta regerande världsmästaren Kanada i torsdagens kvartsfinal.

Ishockey-VM

Kanada slutade bara trea i grupp A och har förlorat mot både Schweiz och Danmark. Men många minns förstås VM i Riga förra året där laget växlade upp efter ett svagt gruppspel för att sedan gå hela vägen och vinna guld.

– De kan säkert växla upp, men det kan vi också göra, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till SVT Sport.

De har förlorat mot Schweiz och Danmark. Vad läser du in i det?

– Under VM-turneringar är det vissa så kallade bättre lag som förlorar mot så kallade mindre bra lag, det är inget ovanligt i det. De är i kvartsfinal av en anledning och vi har respekt för att det är ett bra lag, men igen, vi är ett bra lag också.

Kryllar av NHL-proffs

Alla namn i den kanadensiska truppen utom ett – Dynamo Moskvas Eric O'Dell – spelar till vardags i NHL.

Ett namn som sticker ut är till exempel Pierre-Luc Dubois som ligger trea i VM:s poängliga med tio poäng på sju matcher. Dessutom är han turneringens vassaste tekare. Han gjorde 60 poäng för Winnipeg Jets under NHL-säsongen som gick.

– De har ett otroligt bra lag med många skickliga NHL-spelare som man brukar möta där borta. Men vi vet också hur bra vi kan vara när vi är påslagna och det måste vi vara från start, säger Chicago-backen Erik Gustafsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk bland finländare. Foto: Viaplay

VM:s näst bästa powerplay

Så här säger Nynäshamn-sonen – som står noterad för sex assist i VM, flest i det svenska laget – om planen för att slå Kanada:

– Det gäller att vara på dem, våra forwards är snabba och ettriga. De vill nog att vi ska hålla på och dribbla på blålinjen så att de kan kontra, men vi måste lägga pucken djupt och gå efter deras backar. Då tror jag att de blir trötta och tar onödiga utvisningar och då kan vi smälla dit den i powerplay.

Tre Kronors powerplay har gått från att vara tredje sämst i turneringen, med bara Frankrike och Storbritannien bakom sig, till att vara näst bäst. Schweiz är allra vassast med 36,36 procents effektivitet, men Sverige och Tyskland är precis bakom på 34,78 (åtta mål på 23 försök).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lucas Wallmark skrattade åt läktarskylten. Foto: SVT/TT

VM

Sverige logo

Sverige

3 - 4

Kanada logo

Kanada

2-0, 1-0, 0-3, 0-1
Nokia Arena, Tammerfors
Publik: 8576

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet