Skellefteå föll i CHL-finalen. Foto: Pascal Muller, Bildbyrån.

Ingen CHL-titel för Skellefteå – föll mot Genève i finalen

En tung förstaperiod blev för kostsamt.

Skellefteå förlorade CHL-finalen mot schweiziska Genève-Servette inför fullsatta pulserande hemmaläktare.

Frölunda har vunnit Champions Hockey League hela fyra gånger. Andra svenska lag som vunnit är Luleå (2014-15) och Rögle (2021-22).

Skellefteå hade under tisdagskvällen chansen att bli det fjärde svenska laget att få lyfta pokalen sedan turneringen startade 2014.

En nation som däremot inte hade någon vinnare fram till i dag, var Schweiz. Nu hade Genève-Servette chansen att bli landets första CHL-vinnare – där de faktiskt var första schweiziska lag att ens nå finalen.

Framgångsrikt powerplay

Finalen som spelades i arenan, Patinoire des Vernets, i Genève, fick en flygande start för den som gillar mål.

Eliot Berthon gav hemmalaget ledningen efter fem minuters spel när han läckert frispelades, lurade ner målvakten och lyfte in 1-0.

Martins Dzierkals snärtade snyggt in kvitteringen några minuter senare, men det var schweizarna som var starkast i den första perioden.

Via ett par sylvassa numerära överlägen gjorde man två mål på en minut i slutet av den första tredjedelen. Svenskbekantingen, Sakari Manninen, med förflutet i Örebro, satte 2-1 innan Daniel Winnik styrde in trean.

Viktig reducering

Efter en mållös mittperiod var det två mål att käka upp för de svartgula från Västerbotten.

Halvvägs in på perioden, efter att schweizarna spelat av många minuter på ett framgångsrikt sätt, kom en omställning där Anton Heikkinen till sist fick pucken mellan tekningscirklarna.

Den 23-årige forwarden klev sedan in centralt, siktade och hittade en lucka på den tidigare Brynäsmålvakten, Jussi Olkinuora, fram till 2-3.

Fick en sista chans

Därefter jagade Skellefteå en kvittering men minuterna gick snabbt utan ytterligare utdelning. Med tre minuter kvar att spela av ordinarie tid, kom den stora chansen när ett numerärt överläge dök upp.

Målvakt Linus Söderström plockades ut och man tog chansen i spel sex mot fyra till en början. Men målen uteblev, Genève stod emot och tog hem CHL-titeln 2023/2024.