Sverige har inga planer på att söka VM 2023. Foto: Bildbyrån

Inget ishockey-VM i Sverige nästa år: ”Räcker inte upp handen”

Uppdaterad
Publicerad

En ny arrangör för nästa års hockey-VM ska väljas efter att Ryssland fråntogs mästerskapet.

Men det kommer inte att bli Sverige.

– Vi kommer inte att räcka upp handen, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

I går kom beskedet att Ryssland fråntas arrangörskapet av ishockey-VM 2023. Turneringen var planerad att hållas i Sankt Petersburg men i stället kommer en annan nation att stå som värd. Ett beslut som kommer att tas i slutet av maj i samband med VM i Finland.

Men Sverige kommer inte att anmäla sitt intresse.

– Vi har inte räckt upp handen och kommer inte att göra det. Några viktiga skäl till det är att det är en kort förberedelsetid men också att vi har en resa framför oss, säger Anders Larsson.

Flera evenemang på gång

Han fortsätter:

– Vi firar 100 år i år och kommer att fira det på olika sätt. I januari 2023 arrangerar vi damernas U18-VM och ett år senare släpps pucken i Göteborg för herrarnas junior-VM och i maj 2025 arrangerar vi herrarnas hockey-VM. Vi har en resa med flera år av internationella evenemang på hemmaplan vilket gör att vi kommer att ha kalendern med jättehärliga evenamng.

Ni räcker inte heller upp handen ifall det skulle, exempelvis från Finland, komma en förfrågan om att arrangera gemensamt?

– Vår inriktning är att inte räcka upp handen. Det är klart att vi som är ordförande i olika länder samtalar. Vi i Sverige och Finland har nära relationer i många frågor. I de diskussionerna har jag varit tydlig med hur vi ser på saken för vår del. Däremot välkomnar vi att Finland räcker upp handen. Det är en stark hockeynation som har ett VM i år och i sådana fall skulle vara redo. Vi får se hur det blir, i slutet av maj på kongressen (IIHF:Ss fattas beslutet, säger Larsson.

Finland – ett starkt alternativ

I en intervju med Yle har Finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela berättat att man är intresserade av att arrangera ishockey-VM även nästa år. Anders Larsson tror att Finland ligger bra till.

– Det återstår att se hur många som är intresserade och hur uppläggen kan se ut. Jag hoppas på ett väldigt bra upplägg som kongressen kan enas om för det är viktigt att spela VM. Men om Finland räcker upp handen är det ett väldigt starkt alternativ, det är inget snack om den saken, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer