Ishockeyförbundet förklarar det bortdömda målet

Publicerad

I ett par minuter trodde Finland att de vunnit VM-guld på hemmaplan. Men efter videogranskning dömdes lagets mål bort och USA kunde sedan avgöra i straffläggningen. Nu förklarar internationella ishockeyförbundet varför de dömde bort Finland.

Petra Nieminen trodde att hon blivit finländsk guldorganisatör när hon tryckte in 2-1 till värdnationen i förlängningen mot USA.

Huvuddomaren signalerade för mål, men efter att videodomaren påkallat uppmärksamheten granskades målet. Efter en lång stund dömdes det sedan bort till Finlands stora förtret.

Nu har internationella ishockeyförbundet, IIHF, känt sig nödgade att komma med en förklaring, efter att kritiken mot beslutet varit stort.

I ett uttalande skriver de att videodomaren granskat målet utgående från paragraferna 186 v. och 183 ii.

Regel 183 ii: Skydd av målvakt

Oavsiktlig kontakt med målvakten när denne är i färd med att spela pucken. Detta ska tillåtas förutsatt att motståndarspelaren gjort en märkbar ansträngning till att undvika kontakt med målvakten.

Regel 186 v: Målvakten och målområdet vid underkända mål

En motståndar-utespelare som tar kontakt med målvakten när denne är utanför sitt målområde, ska bestraffas för goaltender interference, förutsatt att kontakten inte varit oavsiktlig, och inget mål som görs i anslutning till detta ska godkännas.

”Efter att ha utgått från reglerna beslutade videodomaren att målet inte kunde godkännas”, skriver förbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer