Ishockeyförbundets vision: ”Spelarna i SDHL måste på sikt kunna vara proffs”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av spelarna i Damkronorna har någon gång funderat på att sluta, det visar en enkät som SVT Sport har gjort.

Ishockeyförbundets ordförande reagerar.

– Det är ingen rolig siffra att ta del av, säger Anders Larsson.

”Ibland när jag tänker efter så definierar jag mig själv som riktigt korkad med tanke på förutsättningarna och hur mycket tid och energi jag lägger ner på hockeyn och hur mycket jag får offra för att kunna spela hockey”, så skriver en av spelarna i Damkronorna.

Hon är en av spelarna som någon gång har funderat på att sluta på grund av de ekonomiska förutsättningar som råder.

– Något av det absolut viktigaste och finaste man kan göra i svensk hockey är ju att spela i damlandslaget. Men det är väl ett uttryck för den situation som många av spelarna har, ett pussel att få ihop sin vardag, säger ordförande Anders Larsson och fortsätter.

– Jag har all respekt och förståelse för att det är tufft för många tjejer. Därför känns det oerhört viktigt att vi kan fortsätta utvecklingen på klubbnivå.

”Professionalisering av SDHL”

De senaste dagarna, då SVT Sport har uppmärksammat förutsättningarna för damishockeyspelare i Sverige, så har vi tagit del av berättelser ur vardagen. Damkronornas lagkapten Emilia Ramboldt är nästan alltid utmattad och i sitt jobb som förskolelärare somnar hon varje rast.

– Vi vill se en professionalisering av SDHL, en vision, en dröm och en viktig inriktning för oss är ju att spelarna i SDHL ska kunna vara proffs, precis som man redan är i dag på herrsidan,säger Larsson som här ger sin syn på SVT Sports reportage från #Idrottslöner.

Ersättning för landslagsuppdrag togs bort

Ett problem som flera av spelarna uttryck är avsaknaden av ersättning vid landslagsuppdrag. För några år sedan fanns en sådan ersättning. Ett OS-år, som detta, så är landslagsspelarna borta totalt 85 dagar – borta från arbete och inkomst.

– Vi har den principen i svensk ishockey, när det gäller landslagsverksamhet, att man tillhör sin förening och representerar sin förening. Så ingen spelare har ersättning i samband med landslagsuppdrag. Det gäller så väl ungdom som junior – och Tre Kronor på herr– och damsidan, säger han.

För en tid tillbaka sedan fanns en sådan ersättning, varför är den borta?

– Det stämmer att vi har haft en sådan ersättning tidigare, men jag kommer inte exakt ihåg omständigheterna runt att det togs bort. Men vi har i dag ett system som bygger på att tillhör sin förening och ingen som deltar i landslagsverksamhet har ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.