Olof Lindbom och Rikard Grönborg. Foto: Bildbyrån.

J18-mästare i går – uttagen i Tre Kronor i dag

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Olof Lindbom har aldrig spelat en seniormatch – nu är han uttagen i Tre Kronors trupp inför träningslandskamperna mot Slovakien 5 och 6 april.

– Det är ett framtidsnamn för oss, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg.

I går räddade Olof Lindbom 28 av 29 skott när Djurgårdens J18-lag vann SM-guld efter 3-1 mot Modo.

I dag blev det officiellt att 17-åringen gör sin första seniormatch någonsin på torsdag. I Djurgårdens a-lag? Nej, i landslagströjan.

– Det är ett framtidsnamn för oss. Vi har tagit ut tre 00:or (spelare födda 2000, reds. anm) som kommer spela U18-VM i vår och att de är med oss nu är viktigt i ett större perspektiv, säger förbundskapten Rikard Grönborg till SVT Sport och fortsätter:

– Det handlar om att bygga relationer med unga talanger inför framtiden.

På ishockeyförbundets hemsida kallar ni matcherna ”VM-förberedande landskamper”, men ni förbereder alltså spelare för U18-VM också?

– Förra året var det fyra spelare tror jag som var med i den här första truppen inför VM och sedan var med hela vägen till VM-finalen. Så det finns några som förbereder sig för andra saker, som en betydande roll i U18-VM.

Olof Lindbom. Foto: Bildbyrån.

”Har inget med de andra att göra”

Det finns säkert många målvakter som känner att de borde gå före Lindbom, hur tänker du kring det?

Den här uttagningen har inget med de andra att göra. Inför VM väntar vi in andra målvakter som ska spela färdigt sina säsonger. Hellberg har gjort en fantastisk säsong i KHL men inte spelat på länge nu så vi vill ge honom de här två matcherna.

Så en skada på Hellberg lär krävas för att Lindbom ska få speltid?

– Tanken är att Hellberg ska spela, ja. Lindbom är med som backup, det blir jättebra att han känna får känna på de här skotten under samlingen.

Hur reagerade Lindbom på beskedet?

– Det vet jag inte, det är Stefan Ladhe som pratat med honom, det är den arbetsfördelningen vi har. Men det klart att det är fantastiskt roligt för de här nya spelarna att få chansen.

”Trodde att han skojade”

Olof Lindbom själv om samtalet från målvaktstränaren Stefan Ladhe:

– Först trodde jag att han skojade lite. ”Är det redan 1 april?” Det var den tanken man fick. Men sen berättade han hur det var, att han tyckte jag spelat bra nu i slutet av säsongen och tyckte det var bra om jag höll igång. Jättekul att få vara med och se och lära lite, säger han till hockeysverige.se.

Men han har inte fått veta att han kommer vara backup till Magnus Hellberg. På frågan om han kommer få speltid:

– Jag vet faktiskt inte det. Jag ska bara kriga på varje dag och så får vi se hur långt det räcker. Jag ska vara där och se och lära och sen kanske kunna konkurrera nåt annat år.

Åtta av nio backar är debutanter

Lindbom blir knappast den enda som gör sin första a-landslagskamp på seniornivå. Inte mindre än åtta av nio backar gör debut för Tre Kronor mot Slovakien i Norrköping på torsdag.

På fredagen blir det returmöte i Oskarshamn.

Hela truppen till dubbelmötet med Slovakien 5-6 april

Målvakter

35. Magnus Hellberg

39. Olof Lindbom

Backar

2. Adam Boqvist

4. Adam Ginning

5. Adam Almqvist

6. Mikael Wikstrand

8. Linus Arnesson

14. John Nyberg

21. Lawrence Pilut

22. Jonathan Andersson

26. Erik Brännström

Forwards

3. Carl Grundström

7. Patrick Cehlin

9. Anton Rödin

11. Victor Olofsson

15. Rasmus Asplund

16. Joakim Nygård

19. Patrik Zackrisson

28 Johan Sundström

34. Michael Lindqvist

36. Linus Ölund

37. John Norman

44. Olle Liss

48. Carl Klingberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.