REPORTAGE: Rangers-stjärnan Zibanejad om sin invandrarbakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Han är en stjärna i NHL och klassiska New York Rangers. Men vägen fram till succén har kantats av en känsla av att inte passa in.
– Jag kände alltid när jag var yngre att jag var tvungen att vara lite bättre för att bli accepterad.

Mika Zibanejad är idag en firad stjärna i New York Rangers. En av svensk ishockeys bästa centrar och med en potential att nå än högre höjder. Men när han växte upp som ung grabb, med ishockeyn runt sig, så märkte han av att han var annorlunda.

– Det har aldrig varit tal om rasism eller några konfrontationer. Men det har alltid funnit en känsla av att jag är lite annorlunda.

Hur har det format dig?

– Jag har hittills inte sett mig som en förebild för pojkar och flickor med invandrarbakgrund eller för den delen pojkar eller flickor generellt.  – Jag är 25 nu och vi har en del projekt på gång. Jag vill ta ansvar och visa att alla är välkomna.

Menar du ett integrationsprojekt?

– Ja precis.

Vad handlar det om?

– Jag har en grej på gång för att hjälpa folk i förorten att upptäcka den här sporten som givit mig så mycket.

Drabbades av hjärnskakning

Han kommer ifrån en stark säsong med Rangers. Lagets bäste målskytt och förstecenter. En säsong som inleddes i en furiös takt med mål i var och varannan match. Sen drabbades han av en hjärnskakning och det satte sina spår.

– Det tog tid att våga släppa loss med spelet.  En kropp kan ju bara hantera X antal hjärnskakningar så jag var försiktig direkt efter skadan.

Hur känns det idag?

– Jag tänker inte på det alls och det är ingenting som påverkar mig på isen.

JVM-hjälte

Mika Zibanejad kommer alltid att förknippas med en händelse. JVM 2012 i Calgary, Kanada. Året när svensk juniorhockeys JVM-förbannelse bröts. Det var året när Juniorkronorna vann guldet efter att en ung Djurgårds-junior avgjort mot Ryssland i finalens 10:e förlängnings-minut. 31 års väntan var över.

”Förbannelsen är bruten”, skrek kommentatorn Chris Härenstam.
”Sverige är världsmästare, jaaaaaaaa”, skrek expertkommentatorn Mikael Renberg.

– En påminnelse varje jul får jag om inte annat. Det var fantastiskt det som hände. Att få kröna juniortiden med ett guld efter att ha svettats och kämpat med grabbar hela vägen från pojklandslagen... Det var speciellt.

Målet med VM?

– Förutom det självklara: VM-guld, så är det att visa vem jag är. Visa svenska folket vad jag står för både som spelare och som person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer