Jakob Lilja: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller domen för Jakob Lilja och den misshandelsdom som har gått hela vägen till Högsta Domstolen.

  • I mars 2015 crosscheckade dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja, Malmöbacken Jens Olsson i nacken under en match i allsvenskan. Olsson fick lämna matchen på bår och var borta från hockeyn i en vecka. Lilja
  • I början av 2017 togs fallet upp i tingsrätten och Jakob Lilja fälldes för misshandel. Tingsrätten dömde Lilja till villkorlig dom på 40 dagsböter om 650 kronor (totalt 26 000 kronor).  Jakob Lilja överklagade domen.
  • I september 2017 fastställde hovrätten Liljas dom då Liljas crosschecking ”strider tveklöst mot ishockeyns regelverk” och att angreppet på Malmöbacken Jens Olsson ”går utöver vad denne kan anses ha samtyckt till genom sitt deltagande i spelet”.
  • I slutet av maj i år så lade Lilja tillsammans med sin försvarsadvokat Mats Tornéus fram ny bevisning till Högsta Domstolen (HD). Ett videoklipp på ”värre händelser” visades i högsta instans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer