Foto: Grafik SVT

Jens Lind och Albert Svanberg gör en resa i Hockeyns historia

Uppdaterad
Publicerad

Nu släpps Hockeyns historia. Det är en resa genom ett svenskt 1900-tal med fokus på pionjärerna som gjort sporten till vad den är idag.
Det är en dokumentärserie i tre delar signerad Jens Lind och Albert Svanberg som finns på SVT Play.

I samband med SVT Sports hockeysatsning med U18-VM, dam-VM och herr-VM, ett VM som tittarna kan se i SVT för första gången på 30 år, släpps dokumentärserien Hockeyns historia i SVT Play.

I dag är hockeyn en av våra största sporter men det har inte alltid varit så. Hockeyns historia är en resa från Ulf Sterner, som blev den första europén att spela i NHL, via Ikonen Börje Salming i Toronto till Pekka Lindmark och VM i Wien 1987 då Tre Kronor tog sitt första VM-guld när bägge stormakterna var med. Hela serien byggs på ett rikt arkivmaterial med många bilder som aldrig tidigare visats.

– När jag gjorde en grundlig sökning på ämnet ishockey i SVT:s arkiv hittade jag händelser och intervjuer som jag inte visste fanns, säger Jens Lind.

– Det har varit spännande att hitta och bygga ut detaljer som var viktiga pusselbitar när historien skrevs, som Sven Tumbas taktiska drag i den avgörande VM-matchen mot Sovjet 1957, reklamkuppen i Tre Kronor 1970 eller det avgörande samtalet som fick Börje Salming att bestämma sig för att flytta till Toronto och NHL, säger Albert Svanberg.

Del 1: En sport erövrar ett land (sänds 23/4 i SVT1)
Avsnittet tar avstamp i OS 1920 då Sverige spelade sin första landskamp med ett samling stapplande bandyspelare i vad som kom att bli en folksport. Den fortsätter med hockeyns fullständiga genombrott med Sven Tumba och Ulf Sterners resa från uterinken i lilla Deje till bli den första europén i NHL. Avsnittet avslutas med VM 1970 i Stockholm då finalen såg av över fem miljoner svenskar, ett tittarrekord som står sig än i dag.

Del 2: Rör du pucken dör du (sänds 30/4 i SVT1)
Avsnittet berättar om epoken då svenska hockeyspelare på allvar tog plats i NHL – National Hockey League. Börje Salmings resa från samebyn Salmi i Lappland till Toronto och Kanadensiska publikens outsinliga kärlek.

Del 3: Kampen mot stormakterna (sänds 7/5 i SVT1)
Ishockeyvärlden dominerades av stormakterna Sovjet och Kanada. Sovjets stjärnor var statsanställda heltidsproffs och Kanadas främsta fick miljonlöner i NHL. De svenska stjärnorna jobbade på bensinstationer och fabriker men då och då lyckades de stå jämnt mot nationer med andra förutsättningar. Den tredje delen tar oss fram till 1989 då Berlinmuren faller och ishockeyn är en global passion.

All tre delarna kan ses i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer