Johan Franzén Foto: Expressen, TT Bildbyrån

Johan Franzén om helvetesåren: ”Man förstår dem som hamnar i missbruk”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Franzén har inte spelat i NHL på tre år – efter en femte hjärnskakning som blev ödesdiger.

För Expressen berättar nu den förre Detroit-stjärnan om helvetesåren som varit.

– Man förstår dem som hamnar i missbruk, säger en rödgråten Franzén.

Johan Franzén har spelat elva säsonger i NHL med Detroit och vann 2008 Stanley Cup med klubben. Men trots att den hyllade svensken, som just i dag fyller 39 år, fortfarande står under kontrakt med Detroit så är hans karriär över sedan tre år.

I januari 2015 åkte han på sin femte dokumenterade hjärnskakning under karriären i en match mot Edmonton. När han sedan i oktober samma år försökte sig på en comeback kom hjärnskakningssymptomen tillbaka, och ett par mörka år tog sin början.

Har legat på intensivbehandlingshem

I en öppenhjärtig intervju med Expressen berättar nu Johan Franzén om helvetesåren, och hur livet ser ut i dag.

– Jag kan prata med någon en kväll, och sen nästa morgon har jag glömt bort personen bara för att hjärnan inte får in det. Så det är jobbigt, säger en rödgråten Franzén.

Smålänningen, som även har ett VM-guld med Tre Kronor 2006 på sitt CV, har som följd av alla hjärnskakningar lidit av svår migrän, huvudvärk dygnet runt, minnesförlust och depression. Han har även legat på intensivbehandlingshem.

– Man förstår ju dem som hamnar i missbruk väldigt lätt. Det är pinsamt allting, att träffa folk. Men nu är jag väldigt öppen med att jag inte kommer ihåg saker och jag säger det nästan direkt. Jag känner igen folk men vet inte om jag pratat med dem, och det kan ju ha varit dagen innan.

”Svårt att vara i Detroit”

Men för första gången på länge ser nu Franzén mer ljust på framtiden.

– Det känns som allt kan bli bättre, och så har det inte känts innan. Men det är svårt att vara i Detroit, väldigt jobbigt. Det är mycket tråkiga minnen. Jag har mina bästa år här med, men de senaste åren... det känns som man bara vill härifrån. Det har varit så mycket ångest och panik och depression. Jag brukar åka till bergen så mår jag lite bättre, säger Franzén till Expressen.

Den allt mer ljusa framtidstron beror mycket på hustrun Cecilia.

– Jag förstår inte hur hon fortfarande kan sitta här. Hon hatar mig rätt ofta och har dragit ett stort lass. Hon har fått gå igenom mycket och stått ut med mycket.

Johan Franzén

Född:  23 december, 1979

Längd: 189 cm

Vikt: 105 kg

Lag:

Team Boro 94-96

Boro/Vetlanda 96-99

Tranås 99-00

Linköping 01-05

Detroit 05-19

Meriter: Stanley Cup 2008, VM-guld 2006

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.