Johan Garpenlöv fick i Ryssland för första gången vinna en match som svensk förbundskapten. Foto: TT/Bildbyrån

Johan Garpenlövs sköna revansch: Tre Kronor slog Ryssland i Ryssland

Johan Garpenlöv inledde sin karriär som förbundskapten med tre raka förluster.

Men i kväll kom äntligen första vinsten.

Den gjorde det mot svårast tänkbara motstånd: Ryssland. I Ryssland.

– Skönt, säger storspelande målvakten Lars Johansson.

Johan Garpenlöv fick en tuff start på sin tid som förbundskapten för det svenska ishockeylandslaget, då Tre Kronor förra månaden förlorade alla tre matcherna i Karjala Tournament.

Och det var nog inte särskilt många som trodde att det skulle bli något annat än förlust när laget i kväll inledde Channel One Cup med att spela borta mot ett stjärnspäckat Ryssland i Moskva.

Petersson inledde målskyttet

Men tvivlarna fick fel. Sverige inledde matchen alldeles strålande, och tog ledningen efter 3.56 då André Petersson snärtade in 1–0 i powerplay.

I mitten av perioden utökade Sverige genom Daniel Brodin, och tidigt i den andra perioden kom även 3–0 genom Malte Strömwall, vars skott lite väl enkelt gick förbi den för dagen allt annat än storspelande Alexander Samonov i Rysslands mål.

– Vi gör en bra förstaperiod och kan spela på det sen. Vi tar tag i matchen. Vi kände i förra turneringen att vi inte gjorde det. Men vi har pratat om det, att ta tag i det och spela vårt spel, och det lyckades vi med i dag, säger Garpenlöv till TV10.

Storspelande Johansson

Efter det målet blev matchbilden en annan. Ryssland, som då bytte ut Samonov och istället tog in den svenske målvakten Lars Johanssons klubbkompis i CSKA Moskva (som spelar sina matcher i just den arenan som denna match spelades i), satte helt plötsligt en helt annan fart och fick rejäl press på Sverige.

Det gav även resultat. Lars Johansson storspelade dock i mål, och det dröjde nästan en kvart innan Vadim Tjipatjov lyckades spräcka nollan via ett fin direktskott i power play.

Johansson stärkte VM-chanserna

Den tredje perioden blev i princip en enda lång rysk press mot Lars Johansson. Men Johansson, som defintivit stärkte sina VM-chanser, stod för en riktigt fin match och gjorde med sina 45 räddningar så att Sverige kunde till slut vinna med 4–3, efter att Daniel Zaar gjort Sveriges fjärde mål drygt halvvägs in i den tredje perioden vilket gjorde att Kirill Kaprizovs två mål inte spelade någon roll för svensk del.

– Det är skönt att slippa resa och det lite kul att möta många lagkamrater, så det är en morot. Det var skojigt i dag, säger Johansson.

”Glad för grabbarna”

I och med resultatet är Johan Garpenlöv alltså inte längre utan seger som svensk förbundskapten.

– Det känns jättejättebra. Jag är glad för grabbarnas skull, de sliter oerhört i dag. Och Lasse gör det fantastiskt bra, säger Garpenlöv.