Jokerit får vänta på återkomst i finländska ligan. Foto: Bildbyrån

Jokerits planer för återkomst stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen comeback till den finska ishockeyligan för Jokerit nästa år.

Inga nya lag kommer att ta plats, meddelar ligan.

Helsingforslaget Jokerit har spelat i den kontinentala ishockeyligan KHL, som till största del består av ryska lag, de senaste säsongerna. Efter den ryska invasionen av Ukraina bröt klubben sina KHL-band och riktade i stället in sig på en återkomst till finska ligan.

Planen var att återvända till Liiga till nästa säsong, vilket nu ser ut att ha gått i stöpet. I ett pressmeddelande förkunnar ligan att inga nya lag kommer ta plats nästa år.

”Skälen till besluten är flera men de kretsar alla kring det övergripande intresset för ligan och finländsk hockey”, skriver ligan.

Jokerit hade skickat in en ansökan om licens till säsongen 2023–24, men nu har ligan beslutat att inga nya licenser kommer utfärdas till nästa säsong.

Fortfarande oklarheter kring ägarfrågan

”Det är dags att lugna ned läget. Aktieägarna upplever att det under rådande omständigheter finns ett behov och en skyldighet att ta hand om ligans och finsk toppishockeys intressen”, säger styrelseordföranden Heikki Hiltunen.

Ägarstrukturen kring Jokerit är ännu oklar. I augusti stod det klart att legendaren Teemu Selänne frontat avslutat förhandlingarna med klubben. Nuvarande ägaren, förre storspelaren Jari Kurri, har berättat att han fört förhandlingar med en annan grupp.

Utöver Jokerit har en annan klubb en önskan om att återvända till Liiga. Kiekko-Espoo, tidigare känt som Espoo Blues, vilka gick i konkurs efter säsongen 2015–16, planerar att söka licens. Klubben avser ansöka till säsongen 2024–25, något ligan ska vara öppna för. Det återstår att se om även Jokerit lämnar in en ny ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.