Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson: Tror det tar stopp i kvartsfinal i JVM

Uppdaterad
Publicerad

Tolv år i rad har Sverige gått till semifinal i junior-VM. Men SVT:s expert Jonas Andersson tror att sviten nu bryts.

– Jag hoppas på semifinal, men tror att det blir kvartsfinal, säger han när truppen i dag presenterades.

Den preliminära truppen till Junior-VM presenterades i dag. Och Sverige har nått semifinal tolv år i rad. Men SVT:s expert Jonas Andersson tror att Sverige inte kommer att göra upp om medaljerna i år.

– Sverige kommer inte att spela ut de fyra toppnationerna, Kanada, USA, Finland och Ryssland.

– Jag tror att det blir tufft i år. Jag tror att det kommer att bli svårt att ta sig vidare, inte från gruppen, men det beror på vilka vi får möta i kvartsfinal. Jag hoppas på semifinal, men tror att det blir kvartsfinal.

Tomas Montén har tagit ut en backbesättning bestående av fem spelare som gick i förstarundan (Liljegren, Sandin, Lundkvist, Brännström, Boqvist). Hur högt håller du backarna?

– Det är av högsta klass. Sverige matchar mycket väl de allra bästa lagen där, de kan rent av vara den bästa i turneringen. Framförallt sticker Erik Brännström och Tomothy Liljegren ut här. Men kring målvakterna ser jag lite av ett frågetecken. Eriksson Ek är ju avstängd de två första matcherna (på grund av osportligt uppträdande i samband med medaljceremonin efter finalförlusten i fjol) och jag ser ingen given förstamålvakt. Jag tror formen avgör vem som blir förstamålvakt.

”Jag är lite orolig för spetsen”

Det är ett Sverige som inte har samma spets som tidigare år, utan istället är det enligt Jonas Andersson kollektivet som står i centrum och som är Sveriges chans till medalj.

– Forwardssidan håller inte samma klass som senaste årens upplagor. Laginsatsen, det är där Sverige har sin chans. Det finns mycket hårt jobbande forwards som är skickliga defensivt, men jag är lite orolig för spetsen, det finns ingen Elias Pettersson i truppen. Offensivt, vilka ska bryta mönstret, vilka ska leverera framåt, det är väl frågetecknet.

– Vi kan räkna med att Kanada, USA, Finland och Tjeckien på pappret kommer ha bättre forwardsuppsättning. Jag låter kanske lite negativ men det är absolut inte kört. Sverige har erkänt duktiga lagspelare och utifrån hur Montén pratar är det verkligen laget som blir det viktiga.

Saknar du någon som inte kom med?

– Jag tycker väl att Marcus Sylvegård borde fått en plats, men det är inte så att vi saknar någon stjärna som inte är uttagen. De ledande spelarna är med.

Juniorkronornas tre nyckelspelare (enligt Andersson)

Erik Brännström, Vegas Golden Knights/Chicago Wolves

– Kommer leda den här backbesättningen.

Isac Lundström (om han kommer), Anaheim Ducks/San Diego Gulls

– Han gjorde ett väldigt fint JVM i fjol och är oerhört pålitlig, inte bara på att producera poäng utan även i det defensiva. Problematiken är väl kanske att Isac aldrig haft en ledande roll på seniornivå och nu är det han vi ska vända oss till offensivt. Det säger lite om att det finns brister i forwardsbesättningen.

Timothy Liljegren, Toronto Marlies

– Likt Erik Brännström kommer han få en väldigt stor roll, i vad som kanske är en backbesättning av väldigt hög klass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.