SVT Sports expert Jonas Andersson.

Jonas Andersson: ”Största utmaningen inom ishockeyn”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Jonas Andersson ser allvarligt på problematiken med hjärnskakningar inom ishockeyn. Han vill därför se ett ändrat regelverk, hårdare straff och mer utbildning.

– Det här är ett problem här och nu, säger han till SVT Sport.

Klipp från en ungdomsmatch med flera hårda huvudtacklingar ligger till grund för debatt om hjärnskakningar i svensk hockey. Jonas Andersson, SVT:s expert, har själv sett klippen.

– Jag har sett klippen, de är hemska. Om det här bara hade varit en enskild match, men det här förekommer tyvärr inom ungdomshockeyn, säger han till SVT Sport.

Det pratas ofta om att hjärnskakningarna ökat från förr, men Jonas Andersson tycker inte att det är relevant att jämföra.

– Nej, det här är ett problem här och nu. Den största utmaningen inom ishockey nu. Jag tror inte att det är någon som kan blunda för det här om man sett de här bilderna, säger han och fortsätter:

– Men jag upplever inte att trenden går åt rätt håll. Därför är det är bra att vi har den debatten nu. För ett tag sedan var det inte samma klimat.

Inte enkelt

Att komma tillrätta med problemen är nödvändigt, men Andersson poängterar att det inte finns några enkla lösningar.

– Det finns ingen quick fix, men jag tycker att det finns åtgärder. Det absolut viktigaste är att du har respekt för dina motståndare. Sedan tror jag utbildning är a och o. Att du är utbildad i när du kan tackla och inte, säger Andersson.

– Mer fokus på hur man tar emot en tackling och ger en tackling helt enkelt.

Han är inte främmande för hårdare och straff och att förändra regelverket, särskilt som spelet blivit snabbare och snabbare.

– Några regelåtgärder måste nog till. Det här trodde jag aldrig att jag skulle säga, men något som får spelet att inte få lika mycket fart. Möjligt att du ska ta tillbaka redline offside. Någon pratade om att du måste ha klubban i isen när du tacklar, det kanske kan vara något.

Dessutom tror Andersson att utrustningen kan behöva anpassas. Han säger att axel- och armbågsskydd kanske ska göras mjukare, för att det nästan ska göra lite ont att tackla.

Att höja åldern på när spelarna får börja tacklas är något som gjorts i bland annat USA och Kanada. Jonas Andersson vill gärna se mer statistikuppföljning kring detta.

– Det är helt klart att det blir mindre hjärnskakningar när man höjer åldern. Men jag tycker att man måste följa upp det med statistik sedan när man börjat tackla, säger han.

– Det här är en problematik rakt igenom, det finns i alla åldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.