Juho ”Jussi” Olkinuora har nyligen kritat på för schweiziska EHC Biel-Benne. Foto: Bildbyrån

Finske målvakten om sjuka siffrorna: ”Känns lätt och kul”

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett insläppt mål på fem matcher och makalösa 99,03 i räddningsprocent.

Finske målvakten Juho ”Jussi” Olkinuora har varit rena rama väggen på VM.

– Det känns lätt och kul att stå i det finska målet just nu, säger han till SVT Sport.

På sina fem VM-starter har Tammerfors-sonen Olkinuora fått 103 skott på sig och räddat alla utom ett.

Alex Galchenyuk tröstmålade för USA med 1.38 kvar av den tredje perioden. Annars hade Olkinuora stått noterad för fem nollor på lika många matcher.

Ishockey-VM

Finländaren toppar nu VM:s målvaktsliga i överlägsen stil – trots att tvåan, amerikanen Jeremy Swayman, också har en skyhög räddningsprocent på 95,31.

– Turneringen har startat väl, men statistiken lever ju så i slutet av veckan kan vi kolla vart det landade till slut, säger 31-åringen till SVT Sport.

”Måste vara ärlig...”

Vad är det som fungerar så bra?

– Försvaret och hela laget har spelat bra. Vi har haft mycket puck, spelat väldigt bra i egen zon och inte tagit många utvisningar. Våra backar är världsklass, våra forwards också.

Har du någonsin varit bättre?

– Svårt att säga. Jag försöker bara att leva i nuet. Jag har spelat rätt bra, det måste jag vara ärlig att säga, haha, men förhoppningsvis har vi tre matcher kvar i den här turneringen. Efter det kan vi tänka mer på hur kul det har varit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lucas Wallmark skrattade åt läktarskylten. Foto: SVT/TT

”Tuff match för Tre Kronor”

Finland vann grupp B på 19 poäng, en mer än Sverige, men förlorade mot Tre Kronor i gruppspelet med 2-3 efter straffar. Den gången vaktade Harri Säteri kassen.

Hur gärna hade ni mött Sverige en gång till?

– Vi får se, det kanske vi får göra, säger Olkinuora med ett leende.

– De har en intressant match mot Kanada först, vi får se hur det går för det kommer att bli en tuff match för båda lagen.

Burväktarens fyra nollor har kommit mot Norge, Storbritannien, Österrike och Tjeckien. Härnäst för finsk del väntar Slovakien i kvartsfinalen i morgon kväll, 19.20 svensk tid.

KLIPP: Se höjdpunkter från Finland-Tjeckien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet