SVT Sports Marie Lehmann ombord på planet där det ryska laget misskötte sig. Foto: Privat/Bildbyrån

JVM-skandalen: Två lag kastades ut från flygplan

Uppdaterad
Publicerad

När Rysslands och Tjeckiens junior-VM-lag skulle flyga hem blev det stökigt.

Flera ryssar misskötte sig så pass mycket att båda lagen blev avvisade.

– Det var så stökigt, så jag bad till och med om att få byta säte, säger SVT Sports Marie Lehmann, som åkte med samma plan.

Junior-VM i Kanada avbröts i förtid, på grund av covidfall i flera av lagen.

När SVT Sports reporter Marie Lehmann skulle resa hem var hon inbokad på samma flyg från Calgary till Frankfurt som både Finland, Ryssland och Tjeckiens lag.

JVM i ishockey

Berusade spelare

Men det blev stökigt innan planet skulle lyfta. Flera medlemmar i den ryska truppen var rejält berusade och vägrade ta på sig munskydd, och en rysk ledare ska till och med, enligt den tjeckiske lagledaren Otakar Cerny, rökt i gången på väg in till planet. Flera spelare hade med sig egen alkohol som de drack, och vägrade sluta med trots flera tillsägelser.

Det hela slutade med att alla spelare och ledare i båda Ryssland och Tjeckien blev avvisade från planet, och inte fick resa med hem. Även samtliga övriga passagerare fick lämna planet i ett första läge. Först efter fyra timmars väntan kunde planet äntligen lyfta, med destination Frankfurt.

– Det var helt galet när de tog ut oss ur planet, och vi stod och väntade utan att veta vad det var som hände – med en massa tungt beväpnad personal på plats, säger Marie Lehmann.

Rysk dementi

De tjeckiska spelarna var dock helt oskyldiga. Anledningen till att de ändå blev utkastade var att personalen inte såg skillnad på de olika lagen, då deras kläder var nästan identiska.

Rysslands förbundskapten Sergei Zubov dementerar dock att hans spelare ska ha varit så stökiga.

– Det är förmodligen något som verkligen ville överdriva vad som hände. Det var många spelare i båda lagen som inte bar maskerna korrekt. Efter upprepade påminnelser beslutade flygbolaget att ta bort båda lagen från planet, säger han till Match TV, som citeras av markerzone.com.

MER JVM: ”Gått miste om en stor hockeyfest” (30 dec 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet