Hoppet kring JVM – IIHF öppnar för genomförande: ”Ger inte upp”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelades att JVM för killar i kanandensiska Red Deer ställs in.

Internationella hockeyförbundet (IIHF) menar dock att man ska försöka genomföra turneringen under 2022.

–  Kanske kan vi komma fram med en trevlig överraskning, säger Luc Tardif, IIHF-president, under en presskonferens.

Efter covidfall bland nationerna ställdes JVM in. IIHF höll under natten mot torsdagen, svensk tid, en presskonferens, där man öppnade för ett genomförande av turneringen. Mästerskapet, som man fortsatt väljer att kalla inställt, kan avgöras vid ett senare tillfälle.

– Vi ska ta en månad och se hur vi kan göra eventet under 2022. Kanske kan vi komma fram med en trevlig överraskning. Det tycker jag att spelarna förtjänar, säger IIHF:s president Luc Tardif på en presskonferens.

JVM i ishockey

– Vi ger inte upp. I början av januari ska vi jobba med organisationskommittén och se om det går att lösa. Det är lätt att säga och ibland inte lätt att göra. Det kommer, om det blir av, att bli efter herr-VM, kanske i juni, juli eller augusti men när exakt vet vi inte.

Tardif understryker dock att han inte kan lova att mästerskapet blir av. Han förklarar också att IIHF förstod att den numera inställda upplagan av JVM skulle vara en turnering olik någon annan.

”Hela vår grundidé...”

Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet (SIF), säger att man inom det svenska förbundet kommer att diskutera huruvida man ska trycka på att turneringen ska fortsätta eller inte.

– Vi har först och främst fokuserat på att gruppen och spelarna och ledarna ska informeras så bra som möjligt och vi ska ordna så vi ska hem och få hem laget. Vi har inte hunnit tänka på vad händer sen.

Det blir framför allt en diskussion inom IIHF, menar Östblom.

– Hela vår grundidé är att spela ishockey och vi vill spela med alla landslag. Just nu har vi hanterat det akuta och pandemin. Självklart så tycker jag att vi vill spela ishockey, sen kommer vi titta på och diskutera möjligheterna.

IIHF har tvingats ställa in andra mästerskap, däribland JVM för U18-tjejer som skulle spelats i januari. Även det nämnda mästerskapet ska diskuteras kommande månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet