Kacey Bellamy avslutar karriären. Foto: IIHF

Kacey Bellamy avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Åtta VM-guld och ett OS-guld.

Nu avslutar Kacey Bellamy, 34, karriären.

– Jag kommer för alltid vara tacksam för minnena som skapats, lärdomarna som jag dragit och relationerna som byggts, säger Bellamy till det Internationella ishockeyförbundet (IIHF).

I 15 år har Kacey Bellamy varit en nyckelspelare i det amerikanska ishockeylandslaget.

34-åringen deltog i sitt första olympiska spel 2010 i Vancouver. Hon har sedan dess tagit tre silvermedaljer, men det var först 2018 i PyeongChang, Sydkorea, som hon tog sitt första guld.

– Det är extremt svårt att beskriva min karriär, och det har varit ett privilegium att representera mitt USA i 15 år, säger Bellamy.

”Kommer att saknas”

Bellamy är en av två landslagsspelare som någonsin vunnit åtta världsmästerskap. Dessutom har den amerikanska lagkaptenen spelat sammanlagt 130 matcher för landslaget, vilket är flest landskamper av en back.

– Kaceys ledarskap, fokus och tävlingsinstinkt kommer att saknas mycket, säger Katie Million, verksamhetsansvarig för damernas landslagsprogram vid USA Hockey.

– Hon förändrade vad som förväntas och vad det innebär att ge allt för team USA, säger Million.

ARKIV: Här vinner USA VM-guld efter att Finland får mål bortdömt (17 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.