Kanada och det ryska VM-laget drabbar samman redan i kvartsfinal i Riga, Lettland i dag. Foto: Bildbyrån

Gigantmöte redan i kvartsfinalen: ”Alltid fantastiska matcher”

Uppdaterad
Publicerad

Slutspelet i hockey-VM rivstartar med ett gigantmöte direkt.

De två guldfavoriterna Kanada och ROC drabbar samman redan i kvartsfinal i kväll.

– Vi fick en trög start men har spelat riktigt bra de senaste matcherna. Det här blir jäkligt kul, säger Kanadas Andrew Mangiapane till SVT Sport.

Det ryska laget vann övertygande Sveriges grupp med 17 poäng av 21 möjliga.

Kanada inledde VM med tre raka förluster, men spelade upp sig och tog sig vidare med ett nödrop som sista lag i grupp B.

Ishockey-VM

I kväll gör de två guldfavoriterna upp om en semifinalplats.

– Det här är två väldigt jämna lag. De har väldigt bra spelare och vi måste visa oss från vår bästa sida för att vinna, säger Andrew Mangiapane till SVT Sport.

Han anslöt till truppen när Kanada redan hade förlorat tre raka.

Men med sina åtta poäng på fyra matcher har han lyft laget och bildar nu en vass förstakedja tillsammans med lagkaptenen Adam Henrique samt Connor Brown som ligger i delad poängligaledning i VM (tio poäng).

”Familjen messade mig efteråt”

– Under de senaste matcherna har vi verkligen hittat rytmen och haft fin kemi i kedjorna. Ibland tar det tid att få spelet att funka, men nu är vårt självförtroende på topp och vi kan slå vilket lag som helst i den här turneringen, säger Mangiapane.

Den italienskättade forwarden, vars efternamn betyder ”äta bröd”, har stått för några delikatesser under VM.

I mötet med just Italien serverade han mål och assist och noterades för hela fyra poäng.

– Det var en rolig match! Jag hade massa familj och vänner som messade mig och frågade om jag verkligen var tvungen att göra mål mot Italien. Det var helt klart en match som jag kommer att minnas och redan på förhand hade jag markerat den i kalendern så det var kul att det gick så bra, säger 25-åringen.

”Kanada alltid redo i slutspelet”

Den ryske stjärnbacken Ivan Provorov, till vardags assisterande lagkapten i Philadelphia, ser fram emot att få mäta krafterna med Kanada.

– Det blir alltid fantastiska matcher när vi möter Kanada. Jag har till exempel mött dem i en JVM-final och i VM-semifinal senast jag var med och spelade. Det kommer att bli en grymt bra match, säger han till SVT Sport.

Är det här de två bästa lagen på hela VM?

– Det finns många bra lag här. Vårt fokus från dag ett har bara varit att ta en match i taget och försöka vinna den. Efteråt får man tänka på nästa steg.

Hur ser du på Kanada? Har de ett svagare lag i år än normalt?

– När det är dags för slutspel är Kanada alltid redo. Det är flera lag som har gått på pumpen i gruppspelet. Det är större rinkar här och då blir spelet lite annorlunda, det kan ta ett tag att vänja sig. Nu har de spelat upp sig och vi måste matcha det och mer där till, säger Provorov.

Matchen sänds i SVT2 med nedsläpp 19.15.

VM

Ryssland logo

Ryssland

1 - 2

Kanada logo

Kanada

0-0, 1-0, 0-1, 0-1
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet