Kanadensiska hockeytröjor. Foto: TT

Kanadas ishockeyförbund startar undersökning om misstänkt våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat rejält kring Kanadas ishockeyförbund den senaste tiden.

Det efter att en misstänkt våldtäkt där flera spelare från JVM-laget 2018 ska ha varit inblandade blivit allmänt känd först i år, och flera stora partners har nu brutit samarbetet med förbundet med krav på förändringar.

Nu meddelar förbundet i ett öppet brev att de kommer att starta en oberoende undersökning.

Kanadas ishockeyförbund har fått rejäl kritik i hemlandet för sättet de hanterat den misstänkta våldtäkten som ägde rum 2018. Bland annat för att de inte gjort tillräckligt för att ta reda på exakt vad som hänt.

Förbundet har kommit överens om en skadeståndssumma med den unga kvinnan, och därför har ärendet inte tagits upp i domstol. Det var fyra år efter händelsen, och skedde efter att det blivit offentligt att flera spelare i JVM-laget 2018 ska utsatt en ung kvinnna för sexuella övergrepp.

Nu skriver förbundet i det öppna brevet att tillit är något du förtjänar, inte något du får. Och att de förstår att folk är arga och besvikna för vad som hänt.

– Vi vet att vi inte gjort tillräckligt för att ta itu med det vissa spelare från JVM-laget 2018 gjorde, och inte heller för att få bort de dåliga kulturella beteendena i vår sport, skriver förbundet.

Kan bli livstids avstängning

Vidare skriver förbundet att de kommer att återöppna den undersökning som gjordes tidigare, och att den kommer ledas av en oberoende tredje part. Och enligt förbundet kan det komma att bli livstids avstängning från alla typer av evenemang som förbundet är med i.

De kommer kräva att samtliga spelare, tränare och personer kring laget ska delta i träning för att motverka sexuellt våld och samtycke.

Det ska även göras en fullständig granskning av ledningen i förbundet.

Dessutom ska förbundet skapa ett sätt att anonymt rapportera om oegentligheter som finns inom ishockeyn, så att offer vågar berätta vad som hänt. Det för att få bort de systematiska problemen som hockeyn har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.