Kim Martin Hasson valdes in i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame. Foto: Bildbyrån

Kim Martin Hasson invald i Hockey Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

126 personer har tilldelats priset tidigare.

Nu är även målvaktslegendaren Kim Martin Hasson invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.

– Otroligt hedrad och stolt. Man blir känslomässigt rörd, säger hon till SVT Sport.

Meritlistan är lång. Bland annat har det blivit OS-silver, OS-brons och två SM-guld – nu är den tidigare målvakten Kim Martin Hasson även invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.

– Det var ett tag sedan jag slutade spela och det känns som att jag blir ihågkommen igen, säger Martin Hasson som numera är sportchef för Frölundas damsatsning.

Du är den tionde kvinnan som får priset, vad tänker du om det?

– Förhoppningsvis kommer fler och fler kvinnor in i Hall of Fame.

Här är juryns motivering:

”En av världens bästa målvakter genom tiderna. Började sin bana som 9-åring i Hammarby IF och debuterade i Damkronorna redan som 14-åring. Blev historisk när hon i Sotji 2014 var med i sitt fjärde OS. Har som meriter OS-silver, OS-brons, totalt fyra OS- och åtta VM-turneringar, 227 landskamper, två SM-guld. Amerikansk och rysk mästare, EM-guld 2004, 2006 och 2012. Årets Hockeytjej 2004. Efter sin aktiva karriär har Kim verkat som sportchef i Linköping HC och nu har hon samma uppgift i Frölunda Hockey.”

Kim Martin Hasson kommer att hyllas i samband med matchen Tre Kronor mot Tjeckien som inleder Beijer Hockey Games i Avicii Arena den 5 maj 2022.

Hockey Hall of Fame har delats ut sedan 2011 och den förste att bli vald var Sven Tumba.

Varför gör hockeymålvakter som de gör?:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.