JVM spelas i sommar. Foto: Bildbyrån

Klart: JVM spelas om i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Killarnas JVM i Kanada avbröts under dramatiska former efter omfattande coronasmitta.

Nu står det klart att mästerskapet ska spelas om i augusti.

– En anledning att ha evenemanget under sommaren är att vi förhoppningsvis har en bättre situation och färre protokoll, säger IIHF-presidenten Luc Tardif på en presskonferens.

Efter två inledande vinster under JVM i mellandagarna fick Juniorkronorna resa hem när mästerskapet ställdes in efter multipla covidfall.

På grund av coronareglerna i kanadensiska Alberta var det inte möjligt att spela vidare.

Men nu har det internationella ishockeyförbundet, IIHF, hittat ett nytt datum.

Det blir en helt ny turnering. Det meddelar IIHF-presidenten Luc Tardif på en presskonferens.

– En anledning att ha evenemanget under sommaren är att vi förhoppningsvis har en bättre situation och färre protokoll, säger IIHF-presidenten Luc Tardif på en presskonferens.

Turneringen kommer spelas i Alberta.

– Det känns väldigt bra att Internationella ishockeyförbundet, där jag själv sitter i styrelsen, kunnat gå ut med besked att inriktningen och beslutet att det blir av. Viljan är ju stor. JVM är något stort som vi vant oss vid. Sen är det fortfarande lite som behöver hanteras med exakta datum och lite sånt, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, till SVT Sport.

– Men med det sagt inser ju vi att det finns en del praktiska frågor att lösa framöver. Men inriktningen är att den ska spelas och att vi börjar om, så alla resultat stryks. Med samma åldersgrupp, men nödvändigtvis inte samma spelare.

”Juni inte helt okomplicerat”

Tjejernas U18-VM, som skulle ha ägt rum i Linköping och Mjölby, tvingades även det ställas in på grund av covid-19. Den turneringen kommer spela någonstans i norra USA i juni. Sverige kommer förmodligen få arrangera mästerskapet igen 2023. Exakta datum för både JVM och U18-VM kommer kommuniceras snart.

– Vi har gått ut tidigt från svensk sida och sagt att vi gärna ser att U18-VM gärna kan spelas och att vi i Sverige gärna står om arrangör. Men vi ser gärna en lösning där USA tar sommarturneringen och att vi får stå som arrangör 2023, säger Larsson.

Det var inte aktuellt att Sverige skulle arrangera i sommar?

– Det finns många skäl till det. Men juni månad är inte helt okomplicerad hemma i Sverige utifrån att vi firar midsommar och annat. Ett huvudalternativ för oss är att vi kan stå som arrangör nästa år. Inriktningen är att spela i USA i juni och i Sverige i januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play