Foto: Bildbyrån

Klubbdirektören: ”Måste ha ett bra SHL-lag för att kunna satsa på damerna”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen kom rapporten om att en manlig hockeyspelare på elitnivå i genomsnitt tjänar mer än ett helt damlag. HV71 är ett av lagen som storsatsat på sitt SDHL-lag och leder just nu ligan i överlägsen stil.

– Delar man jämnt på alla medel så kommer man inte vara en SHL-klubb nästa år och då finns inte de medlen längre, säger klubbdirektören Agne Bengtsson till SVT Sport.

HV inledde för ett par år sedan en storsatsning på damsidan och är på väg att slå poängrekord i SDHL om man fortsätter i samma överlägsna stil. Enligt Agne Bengtsson är balansgången mellan, hur mycket pengar man kan pumpa in i damlaget och fortfarande vara ett slagkraftigt lag i SHL,helt avgörande.

–  Om man befinner sig i en SHL-klubb så vet man hur viktigt det är att vara en SHL-klubb. Delar man då jämnt på alla medel så kommer man inte vara en SHL-klubb nästa år och då finns inte de medlen längre. Man måste se till att man har ett bra SHL-lag för att kunna satsa på damerna.

”Medelålderns män som går på herrhockey”

En damspelare på elitnivå tjänar i genomsnitt 5500 kronor i månader, enligt en undersökning som Novus har gjort, att jämföra med 122 000 för herrspelarna. Agne Bengtsson medger att målet är att damsidan ska kunna vara självförsörjande och inte vara beroden av herrarna. För att närma sig det måste man jobbar med att få fler att komma och kolla på SDHL-laget.

I genomsnitt den här säsongen har damerna i HV71 haft 142 åskådare på sina hemmamatcher och herrarna 6549, vilket är 46 gånger fler. Då leder damerna SDHL och herrarna ligger åtta i SHL.

– Publiken sviktar i damhockeyn och där jobbar vi för att öka den.  Om vi överdriver lite så är det medelålderns män som går på herrhockey och kanske 20 procent kvinnor. Vi känner att det kanske inte är den målgruppen vi ska dra till damhockeyn, utan vi tror på andra målgrupper. Exempelvis är vi ute mycket i skolor, men det går lite trögt. Damhockeyn är ung, SDHL har funnits i fyra säsonger, så jag tror att vi kommer behöva lite tid på oss för att komma längre.

– Vi behöver få fler tjejer som börjar spela hockey och vi behöver ett slagkraftigt landslag, vilket är väldigt viktigt för publiciteten. Ett framgångsrikt landslag drar nya grupper till sporten.

Anna Borgqvist har förståelse för publiksveket

Agne tror dock att de kvinnliga hockeyspelarna i framtiden kommer kunna leva på sin sport.

– Det är jag övertygad om. Det är bara frågan om när framtiden är. Det är därför vi har lyft ligan och satsat hårt på den för att vi ska driva den åt det hållet.

– Det har redan nu blivit ett uppsving med alla matcher som sänds i tv. Nu gäller det att få folk att komma och kolla live, samtidigt som jag kan förstå att det blir svårt för folk som går på herrhockeyn, med över 20 matcher per säsong, att komma till våra matcher också, säger spelaren Anna Borgqvist.

SE MER: I fjol strejkade Damkronorna för bättre villkor – se vad konflikten handlade om

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.