Foto: Bildbyrån

”Kommer utvärdera detta”

Uppdaterad
Publicerad

”Total besvikelse.”

Så väljer ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson att sammanfatta Sveriges VM-uttåg.

– Men det är viktigt att inte fokusera på enskilda personer. Det är en lagidrott, det handlar om Tre Kronor och laget som helhet, säger han till SVT Sport.

Kort efter Sveriges strafförlust mot det ryska laget sa ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark att förtroendet för Johan Garpenlöv är ”helt obrutet”.

Anders Larsson, ishockeyförbundets ordförande, vill först att Tre Kronors insats i VM utvärderas innan han drar några sådana slutsatser.

Ishockey-VM

– Det är viktigt att inte snabbt ge sig in och analysera och spekulera, utan lita på den process och modell vi har. Efter alla stora mästerskap som vi deltar i sker en utvärdering där spelarna, ledarna och överledaren får tycka till. Sedan sammanställs det och analyseras av vår generalsekreterare (Johan Stark) och så leder det till en rapport till styrelsen, säger han till SVT Sport.

För två år sedan trillade Damkronorna ner till B-gruppen i VM-sammanhang, samtidigt har det snart gått tio år sedan Juniorkronorna vann JVM-guld och nu svenskt uttåg i gruppspelet.

Vad är status för svensk ishockey i stort?

– Vi vill alltid vara med och tävla om medaljerna och den allra ädlaste medaljen och det har vi inte varit i närtid. Det behöver vi titta på. Det finns på bordet och det sker en hel del i vår verksamhet.

”Inte rätt dag för det”

Är du orolig över utvecklingen?

– I grund och botten har vi en väl fungerande verksamhet och ishockeyn står för så mycket gott. Vi har över tid varit framgångsrika så vi måste lita och tro på det vi gör. Men när resultaten uteblir behöver det adresseras och det finns som en del i den utvärdering som nu också ska göras.

Varför tror du att det ser ut som det gör?

– I dag, ett knappt dygn efter VM-uttåget när känslorna svallar och man känner total besvikelse, är inte den rätta dagen att göra den stora analysen. Vi genomför nu utvärderingen av VM för Tre Kronor och gör analysen och kommer dra slutsatsen efter det.

En del experter använder ord som fiasko. Skulle du kalla Sveriges insats i VM för ett fiasko?

– Det går att använda många ord på det här uttåget, jag har stor förståelse för att man i frustrationens och besvikelsens timmar uttalar väldigt många ord. Men jag använder begreppet total besvikelse, säger Anders Larsson.

KLIPP: Rooth om svenska ledarskapet: ”Ska få gruppen att förstå allvaret”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet