Flera förbund vill utesluta Ryssland från IIHF, men Sveriges ordförande Anders Larsson vill inte uttala sig i frågan. Foto: TT/Bildbyrån

Hockeykravet: Släng ut Ryssland – omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Schweiz, Lettland och andra förbund vill utesluta Ryssland och Belarus ur det internationella ishockeyförbundet, IIHF.

Huruvida Sverige är ett av de övriga förbunden vill ordförande Anders Larsson inte svara på förrän IIHF-styrelsen – där Larsson är en av ledamöterna – haft sitt extrainsatta möte på måndagen.

”Jag bedömer att det vore oklokt av mig att nu knappa dygnet innan besluten ska fattas göra olika mediala utspel”, skriver han i ett sms till TT.

Både det schweiziska och lettiska ishockeyförbunden gick på lördagen ut med varsitt pressmeddelande där de begär att IIHF omedelbart ska utesluta det ryska och belarusiska ishockeyförbunden, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Såväl Schweiz som Lettland vill även att samtliga inflytelserika tjänstemän från Ryssland och Belarus fråntas sina positioner på IIHF.

IIHF har sedan den ryska invasionen gjort ett kort uttalande på sin hemsida där de fördömer händelserna i Ukraina samt att de uppmanar till att konflikten måste lösas.

Först i morgon, måndag, ska IIHF-styrelsen samlas för ett extrainsatt möte gällande rådande läge.

”Sympatiserar med det ukrainska folket”

När TT når Svenska ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, och frågar om Sverige är ett av förbunden som står bakom Schweiz och Lettlands uttalande svarar han i sms:

”Svensk ishockey ser mycket allvarligt på den fruktansvärda situationen i Ukraina och sympatiserar med det ukrainska folket. Vi arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för gemensamma hockeybeslut och förhållningssätt som vinner ett brett stöd bland ishockeyns nationsförbund och IIHF”.

”I morgon måndag är flera internationella möten inplanerade och i morgon kväll håller IIHF Council (styrelsen) ett extrainsatt möte, och där är jag är en av ledamöterna. Jag berättar gärna mer i morgon kväll när mötena genomförts och besluten är fattade”.

Avvaktar med kommentar

Men du vill inte uttala dig om Sverige är med Schweiz och Lettland, att utesluta Ryssland och Belarus som medlemmar i IIHF?

”Vi i svensk ishockey arbetar som sagt var aktivt inom den internationella ishockeyn för att skapa förutsättningar för beslut och förhållningssätt som kan vinna ett brett stöd. Vi har en tydlig kompass när det gäller mänskliga rättigheter och det ger vi inte vika på i de interna diskussionerna”.

”I morgon måndag hålls ett antal viktiga möten och då särskilt mötet i IIHF Council (styrelsen) i morgon kväll. Jag bedömer att det vore oklokt av mig att nu knappa dygnet innan besluten ska fattas göra olika mediala utspel, så jag avvaktar med ytterligare kommentarer tills morgondagens möten är klara och besluten är fattade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.