Foto: Bildbyrån

Kristianstad vann kvalrysaren – klart för hockeyallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad avgjorde den tionde och sista kvalseriematchen mot Almtuna i förlängning (spel tre mot tre) och är klart för hockeyallsvenskan för första gången i klubbens historia. Almtuna degraderas till hockeyettan efter 2–1-förlusten.

Tony Mårtenssons Almtuna hade allt i egna händer inför de sista två matcherna i kvalserien till hockeyallsvenskan. Men i torsdags föll man mot Vita Hästen – som därmed säkrade fortsatt allsvenskt spel – och hemma i Gränbyhallen på söndagen drog Kristianstad längsta strået.

– Det känns förjävla bra. Vi hoppades avgöra tidigare men vafan, varför ska man klaga, vi är allsvenskan nu, säger backen William Petrus, som petade in det avgörande 2–1-målet, till Sportbladet.

Vad händer nu?

– Vi har en bussresa hem, hoppas på några flak bärs i omklädningsrummet nu och sen fest när vi kommer hem till Kristianstad.

Almtuna fick mål bortdömt i sudden death

Tidigare SHL-stjärnan Tony Mårtensson såg ut ha räddat kvar Uppsalalaget när han tryckte in pucken i drygt tre minuter in i förlängningen, men domaren dömde bort målet då han ansåg att målvakten Joel Gistedt blockerat pucken.

4.19 in i sudden death, i anfallet som följde det bortdömda målet och bara 41 sekunder från straffläggning, kom sedan Pethrus mål som skickade Kristianstad till hockeyallsvenskan och Almtuna till hockeyettan. Uppsalalaget som spelat i landets näst högsta serie sedan 2002.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.