Krönikörerna hyllar Tre Kronor och framför allt målvakten Henrik Lundqvist efter VM-guldet. Foto: TT.

Krönikörerna hyllar ”kung Henrik”

Uppdaterad
Publicerad

Inte ett öga var torrt när Tre Kronor tog sitt VM-guld i finalen mot Kanada.

Krönikörerna är överens: Henrik Lundqvist är kung.

Det kan vara dags för Henrik Lundqvist att få ett alldeles eget frimärke, precis som ”Foppa” fick efter sitt straffmål i OS 1994, skriver Mats Wennerholm i Aftonbladet. Men Lundqvist förekommer redan som ett eget frimärke, som du kan se i den här länken.

”Henrik Lundqvist var den avgörande faktorn i andra perioden och i straffläggningen. Där räddade han VM-guldet till Sverige”, skriver han.

Ishockey-VM

Han hyllar även William Nylanders insats på isen, trots att han inte gjorde några poäng.

”Som han skapade, som han lekte med kanadensarna emellanåt. Här har en ny svensk stjärna fötts. En blivande superstjärna.”

”Agerade vägg”

Per Hägglund som skriver för Mittmedia är också inne på idén om ett Lundqvist-frimärke.

”Henrik Lundqvist kom till spel, agerade vägg, stod på huvudet, räddade samtliga fyra kanadensiska straffar och nu hoppas jag att han blir frimärke.”

Magnus Nyström, Expressen, skriver att alla i Tre Kronor förtjänar hyllningar. Han nämner särskilt Nicklas Bäckström och William Nylander, men börjar med Lundqvist.

”Henrik Lundqvist spelade så kungligt i VM-finalen som han gjort när han skämt bort publiken i Madison Square Garden genom åren.”

Hägglund hyllar även Nylanders spelglädje på isen.

”Vilken fantastiskt underbar talang att skina av en spelglädje som smittar av sig till och med på motståndare tror jag. Ingen kan bli på dåligt humör av att se Williams framfart.”

”Bäst genom tiderna”

”Sveriges bästa målvakt genom tiderna kom för att vinna guld och det har han just gjort. Han kom tack och lov till spel i finalen och där inledde han med några viktiga räddningar och slutade som en hjälte”, skriver Johan Esk i Dagens Nyheter.

Johan Rylander i Göteborgs-Posten beskriver känslorna sedan det stått klart att Sverige vunnit ishockey-VM:

”Det är som om hela våren forsar fram genom kroppen. Du känner dig nykär och galen – och det är faktiskt rättvist, till slut.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet