Kronwall: ”Var lite mer desperata”

Uppdaterad
Publicerad

122 minuter och 29 sekunder spelade sedan senaste powerplay-målet.

Kan Tre Kronor få det att lossna i kvällens VM-semifinal mot Finland?

– In med puckarna på mål, in med trafik och var lite mer desperata där, säger Staffan Kronwall, lagkapten i KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl i VM-magasinet.

Trots mängder av skickliga spelare i det svenska VM-laget har spelarna inte fått det att lossna i spelet i powerplay. Nicklas Bäckström var etta och Victor Hedman tvåa i NHL:s poängliga i spel i numerärt överläge i vinter, men i VM har nu svenskarna spelat i numerärt överläge i över 122 minuter utan att bjuda på måljubel.

Det senaste svenska powerplay-målet kom mot Danmark i näst sista gruppspelsmatchen av Bäckström och turneringen har än så länge bara bjudit på tre svenska mål i numerärt överläge.

– Jag tycker stundtals att det sett bra ut, man har flyttat pucken bra och fått till avslut, men man har inte gjort några mål. Jag tror inte det sätter sig i huvudet. De här killarna är superproffs ut i fingerspetsarna, de vet precis vad det handlar om och har varit i sådana situationer tusen gånger förut, de vet att det bara är att gnugga på, säger Kronwall, som avstod VM-spel på grund av skada, i SVT Sports VM-magasin.

Sverige mot Finland – här är siffrorna

Powerplay

Tre Kronor: 21 tillfällen – 3 mål – 14,29%

Finland: 28 tillfällen – 6 mål – 21,43%

Boxplay

Tre Kronor: 26 tillfällen – 2 insläppta mål – 92,31%

Finland: 27 tillfällen – 6 insläppta mål – 77,78%

Skotteffektivitet

Tre Kronor: 284 skott på mål – 32 mål – 11,27%

Finland: 232 skott – 22 mål – 9,48%

Poängbäst

Tre Kronor: William Nylander 6+6 – 12 poäng

Finland: Sebastian Aho 2+7 – 9 poäng

Målvakter

Henrik Lundqvist – 92,06% i räddningsprocent – 1,67 inläppta mål i snitt

Harri Säteri – 92,13% i räddningsprocent – 1,81insläppta mål i snitt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet