Nikita Kutjerov passerade Henrik Sedins poängnotering. Foto: Bildbyrån

Kutjerovs nya poängfest – bäst på tolv år

Uppdaterad
Publicerad

2010 vann Henrik Sedin poängligan i NHL med 112 poäng. Sedan dess har ingen spelare i ligan kommit upp i de siffrorna.

Fram till i nu. Ryssen Nikita Kutjerov, 25, svarade inatt för fyra poäng när Tampa Bay besegrade Detroit.

Nikita Kutjerov är helt överlägsen i NHL:s poängliga. Den 25-årige ryssen svarade i natt för två mål och två assist när hela ligans bästa lag, Tampa Bay Lightning, vände 0-3-underläge till 5-4-seger mot Detroit på bortaplan.

Det innebär att han nu gjort 115 poäng på 71 matcher, varav 80 assist, så här långt – tvåan Connor McDavid har svarat för 100.

Kollar man tillbaka genom åren vilka spelare som vunnit poängligan, får vi backa till säsongen 2009-2010 för att hitta en bättre notering. Då svarade Henrik Sedin för 112 poäng under hela grundserien.

– Vi blir aldrig överraskade av det Kutjerov hittar på. Det är förmodligen den bästa kompllimangen du kan få i den här ligan eftersom man förväntas gå ut och göra speciella saker match efter match, säger lagkamraten Steven Stamkos till NHL.com.

Totalt sett är det bästa noteringen på tolv år. Säsongen 2006/2007 gjorde Sidney Crosby 120 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.