Foto: Bildbyrån

Lars Eller avgjorde och skrev dansk historia: ”En saga att han fick avgöra”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Eller skrev dubbel historia när Washington blev Stanley Cup-mästare under natten. Dels såg han till att skjuta guldet till huvudstaden med sitt 4-3-mål och dessutom blev han den förste dansk någonsin att lyfta bucklan.

– Helt grymt. Det finns ingen bättre spelare som kunde avgjort, säger den förre Washingtonspelaren, Calle Johansson.

I finalen 2011 stod danske Jannik Hansen inför en fullsatt arena hemma i Vancouver och var bara en seger från att bli mästare. Boston lyckades dock vinna på bortaplan och stoppade dansken från att lyfta buckan. Sju år senare stod förre Frölundaspelaren Lars Eller inför ett liknande läge och såg på egen hand till att avgöra Stanley Cup-finalen för sitt Washington. Således blev han den förste dansk någonsin att lyfta den åtråvärda pokalen.

– Han har varit satans bra hela slutspelet, genomgående bäst i hela Washington, säger Calle Johansson, som tillbringat stora delar av sitt liv i klubben.

Under 15 säsonger spelade Johansson i klubben och därefter har han både varit scout och assisterande coach. Han väljer att hylla Lars Eller för att vara en bra spelare men också person.

– Man måste bara älska den killen. Han är en person som är bra både på och vid sidan av isen. Helt Underbar, säger han och fortsätter:

– Det är synd att det inte blir så mycket uppmärksamhet när man inte gör så mycket mål hela tiden men det är som en saga att just han fick avgöra.

Washington var i final 1998 men förlorade den matchserien mot Detroit med 0-4. Det tog 20 år innan de nådde finalen igen och denna gång blev de mästare genom att besegra det nyskapade laget Vegas Golden Knights.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.